На ЗАЕС лишаються шість експертів, постійне представництво складатиметься з двох людей – Ґроссі

На окупованій Запорізькій атомній електростанції залишається наразі шестеро експертів Міжнародного агентства з атомної енергії, заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі на пресконференції 2 вересня.

Ґроссі назвав свій візит на станцію «початковим» для роботи МАГАТЕ на об’єкті.

«Шестеро наших експертів залишилися там, вони продовжать роботу, яку ми почали вчора. Після того, як я вже зазначав у Києві та після візиту та інспекції на ЗАЕС, ми встановимо постійну присутність на місці, цього разу двома експертами, які працюватимуть далі», – заявив він.

Читайте також: Перед приїздом місії МАГАТЕ на ЗАЕС російські військові вивезли звідти всю техніку – Генштаб

Напередодні гендиректор МАГАТЕ Рафаель Ґроссі заявив, що агентство планує забезпечити постійне представництво своїх експертів на окупованій російськими військами Запорізькій АЕС.

Місія МАГАТЕ прибула на Запорізьку атомну електростанцію в окупованому Росією Енергодарі 1 вересня. Згодом очільник МАГАТЕ Рафаель Ґроссі разом із більшістю членів делегації залишив Запорізьку АЕС. За даними «Енергоатома», на станції залишилися 5 представників місії МАГАТЕ, на станції, як очікується, вони перебуватимуть до 3 вересня.

Читайте також: Енергоблок №5 ЗАЕС підключено до мережі – «Енергоатом»

В день візиту місії МАГАТЕ на станцію повідомлялося про обстріли Енергодара. Київ і Москва звинуватили один одного в цих обстрілах.

Місія МАГАТЕ пов’язана з побоюваннями ядерної катастрофи, які викликали посилення обстрілів території найбільшої в Європі Запорізької атомної електростанції. 5 серпня сталося вперше в історії станції на певний час повне відключення Запорізької АЕС від енергомережі.

Від 4 березня Запорізька АЕС та місто-супутник ЗАЕС – Енергодар – перебувають під окупацією російських військ.

Previous post західні військові аналітики про шляхи та можливості звільнення Херсона
Next post Зеленський привітав рішення G7 обмежити ціну на російську нафту, нагадав про газ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *