Підсумки 08.09: Наступ ЗСУ та смерть королеви

Підсумки 08.09: Наступ ЗСУ та смерть королеви

Фото: Zelenskiy / Official

Вся державна діяльність зосереджена на потребах фронту та захисті українців

ЗСУ звільнили понад тисячу квадратних кілометрів з початку вересня; Королева Єлизавета II померла у віці 96 років. Кореспондент.net виділяє головні події вчорашнього дня.


ЗСУ взяли під свій контроль Балаклію


З початку вересня ЗСУ звільнили понад тисячу квадратних кілометрів окупованої території України. Президент наголосив, що вдячний усім військовим, які забезпечили контрнаступ. Також Володимир Зеленський опублікував відео з українськими бійцями, які повідомляють про взяття під контроль міста Балаклія Харківської області. Боєць стоїть на зірваному російському прапорі, а позаду нього майорить український прапор.


ЗСУ продовжують просування на Харківщині


Збройні сили України звільнили понад 20 населених пунктів у Харківській області. В даний час військові вклинилися в оборону супротивника на глибину до 50 км. Загалом українські війська повернули під контроль близько 700 квадратних кілометрів.


Британська королева Єлизавета II померла у віці 96 років


Єлизавета II «мирно померла» вдень 8 вересня у шотландській резиденції королівської родини – замку Балморал, йдеться у повідомленні палацу. Королем Великобританії став її син Чарльз. Офіційним ім’ям нового британського короля стане Карл III, повне ім’я – Чарльз Філіпп Артур Джордж.


У своїй першій заяві новий монарх назвав смерть матері “моментом найбільшого смутку для себе та всіх членів сім’ї”. Єлизавета II очолювала країну найдовше в історії – 70 років.


Байден затвердив транш допомоги Україні


Байден схвалив передачу Україні військової допомоги на $675 млн. До пакету допомоги увійдуть ракети для HIMARS, транспортні засоби та інша техніка. Про це повідомив голова Пентагону Ллойд Остін під час брифінгу у Німеччині у рамках нового засідання Контактної групи з оборони України.


До Києва з візитом приїхав Ентоні Блінкен


Держсекретар США Ентоні Блінкен під час зустрічі з президентом України Володимиром Зеленським у Києві повідомив йому про нову військову допомогу США у сфері безпеки. Глава Держдепу також оголосив, що адміністрація поінформувала Конгрес про свій “намір виділити ще 2,2 мільярда доларів як довгострокові інвестиції в рамках іноземного військового фінансування для зміцнення безпеки України та 18 її сусідів”.


Президент розповів, яким буде бюджет 2023 року


У проекті держбюджету на 2023 рік буде передбачено понад трильйон гривень на сектор безпеки та оборони, а також індексацію пенсій. Третім пунктом проекту держбюджету на 2023 рік президент назвав максимальне скорочення всіх некритичних видатків держави для того, щоб пройти складний час і забезпечити фінансову та соціальну стабільність.


У НБУ повідомили про рівень інфляції


За підсумками серпня річна інфляція в Україні становила 23%. Заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук зазначив, що інфляційний тиск є високим, насамперед через наслідки війни, зокрема руйнування виробництв та порушення логістики.


У МАГАТЕ пояснили свою пропозицію щодо ЗАЕС


МАГАТЕ пропонує Україні та Росії укласти угоду про недоторканність Запорізької атомної електростанції, повідомив голова організації Рафаель Гроссі. Він вже зв’язався з українською та російською сторонами і протягом двох тижнів розпочнеться обговорення плану.


У Британії заморозили ціни на газ та світло


Починаючи з жовтня рядові домогосподарства у Британії платитимуть за газ та електрику не більше 2500 фунтів на рік. Нова гарантія ціни діятиме протягом двох років і заощадить середньостатистичному домогосподарству в Англії, Уельсі та Шотландії 1 000 фунтів на рік. Такий рівень підтримки буде надано Північній Ірландії, де діє окремий енергетичний ринок.


Збройні сили Білорусі розпочали чергові маневри


У Білорусі розпочалися нові командно-штабні навчання Збройних сил. Вони продовжаться до 14 вересня. Головною метою маневрів зазначено “навчання органів військового управління Збройних сил, інших військ та військових формувань безперервному управлінню силами та засобами при виконанні завдань із призначення”.


Топ-10 пісень у музичному чарті Apple Music стали українськими


До рейтингу потрапили нові треки українських музикантів, які під час війни набули символічного змісту. Ще місяць тому у топі українських музичних чартів були російські треки. Зокрема, найпопулярніший сервіс Spotify 46 зі 100 пісень був російським.


В Україні зростає попит на електромобілі


За підсумками серпня український автопарк поповнили 1489 електромобілів, що майже вдвічі більше, ніж за місяць 2022 року, але на 14% менше, ніж у липні поточного. Найпопулярнішим електрокаром залишається Nissan Leaf з реєстрацією у серпні 297 авто, другий результат у Volkswagen ID.4 – 154, третій – у Volkswagen е-Golf – 150. 


Новини от Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet

Previous post Бундестаг схвалив нові правила боротьби з COVID-19
Next post У Генштабі ЗСУ розповіли про ситуацію на фронті з деталями контрнаступу на Харківському напрямку

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *