РФ кинула на Донбас БМПТ Термінатор. Що відомо

У російських ЗМІ радісно повідомляють про появу в окупантів в Україні чергової “вундерваффе”, метою якої є захист танків. Але сама вона захисту не має.


 


На сході України помітили черговий російський “аналогівнемає” – бойову машину підтримки танків Термінатор. У Росії їх розробили спеціально для боїв у міському середовищі, ґрунтуючись на своєму досвіді війни в ​​Чечні.


 


Незважаючи на багаторічні нахвалювання військовими “проривного нового класу багатоцільової бронетехніки”, її в армії окупантів не більш як десять одиниць. У російській пресі її називали “недоладною” та “непотрібною”. Корреспондент.net розповідає подробиці.


 


 


Росія кидає Термінатори на Сєвєродонецьк


 


Російські військові використали в Україні бойові машини підтримки танків Термінатор. Про це 18 травня написали російські ЗМІ із посиланням на джерела РИА Новости. Зазначається, що БМПТ використовували разом з танковими взводами.


 


“У рамках проведення спеціальної військової операції в Україні російські збройні сили застосували взвод БМПТ Термінатор. Спільно з танковими взводами БМПТ беруть участь у вогневому ураженні українських позицій, бронетехніки, розрахунків протитанкових ракетних комплексів”, – йдеться в повідомленні.


 


Джерело наголосило, що застосування Термінаторів дасть можливість “затвердити тактику застосування таких бойових машин, а також знайти їм місце в бронетанкових групах”.


 


Українська преса почала писати про Термінатори на сході України ще 15 травня. Зокрема, Український мілітарний центр, Defence Express і АрміяInform.


 

Вони посилаються на відеозапис, який цього тижня з’явився в українському сегменті соцмереж. На відео зафіксовано кілька Термінаторів, як повідомляється, неподалік Сєвєродонецька Луганської області, який зараз є найгарячішою точкою на фронті.


 



 


 


Пізніше з’явилося ще одне відео:


 


 


До українського кордону окупанти перекинули Термінатори ще 21 лютого. У середині квітня в соцмережах з’явилася фотографія ешелону з чотирма БМПТ із знаком О в Брянській області РФ. Але на фронті їх ніхто так і не бачив.


 


 


Ще одна “гроза для НАТО”


 


Термінатор створювали з урахуванням танка Т-72. Водночас використовували лекала танка Т-90, включаючи розташування посадкових місць для членів екіпажу.


 


Озброєння має здвоєну автоматичну гармату 2А42 на 30 мм із боєкомплектом на 850 набоїв. Також є два автоматичних гранатомети на основі АГС-17 і 7,62-мм танковий кулемет Калашникова.


 


Конструкція має чотири надзвукові протитанкові керовані ракети 9М120 Атака з лазерним наведенням. Дальність ураження зброї, як заявляється, становить до 10 км.


 


На БМПТ встановлено автоматизовану систему управління вогнем Рамка. Навідник здійснює прицілювання за допомогою тепловізійного і лазерного каналу, також застосовується лазерно-променеве наведення для протитанкових керованих ракет.


 


Захищає Термінатор сталева катана, лита, багатошарова комбінована і протиснарядна броня. Ключову роль у виживанні машини має модуль динамічного захисту Релікт.


 


Комплектація також має систему нічного бачення та телевізійний канал з розпізнаванням цілі в радіусі до 3,5 кілометра.


 


На озброєнні танкових формувань БМПТ має вражати протитанкові засоби противника. Також Термінатор призначений для придушення живої сили противника, БМП, дотів і дзотів, цілей, що летять низько.


 


“Термінатор – російська розробка, яка на Заході не має аналогів. Дешевий, з доробком зброї – його, за бажання, сміливо можна назвати стрілецьким танком на стероїдах” – так у Росії описують чергову “грозу для НАТО”.


 



 


 


Концепція БМПТ має довгу історію. Роботи над машиною такого типу в СРСР почали у 1980-х роках. Після війни в Чечні, яка проходила в міських умовах, про необхідність такої машини почали говорити щонайчастіше.


 


Термінатор як “проривна розробка вітчизняного військово-промислового комплексу” з’явився у 2010-ті роки. У 2017 році його відправили на випробування війною в Сирії, але підсумки були засекречені.


 


Восени 2021 року дев’ять БМПТ надійшли на озброєння Центрального військового округу РФ, а саме в 90-ту Вітебсько-Новгородську гвардійську танкову дивізію, що належить Центральному військовому округу РФ та дислокується в місті Чебаркуль Челябінської області. Потім пройшлися на параді на Красній площі.


 


Нагадаємо, станом на 18 травня Збройні сили України знищили вже понад 1250 танків і 3040 бойових броньованих машин окупантів.


 


 


Спірний Термінатор


 

Російське видання Ferra, що спеціалізується на технологіях, називає Термінатор “недоладним” і наводить кілька причин:


 


  • ходова має ті самі недоліки, що їх мають танки: мало швидкості, заднім ходом швидкість мізерна. Неможливо форсувати водні перешкоди без попередньої підготовки, тривала і трудомістка заміна двигуна в польових умовах;

  • екіпаж – п’ять осіб: багато і тісно. Термінатору потрібні два оператори на керовані ракети, по одному на кожен блок із двох. І їх тільки дві, що після двох пусків ці бійці робитимуть далі, неясно. На танках і БМП віддавна з усією “солянкою” озброєнь справляється один навідник-оператор і командир;

  • відсутність радіолокаційних станцій, тому здатність збивати дрони нижча, ніж навіть у “давнього” ЗРК Шилка. Навіть вертоліт виявити заздалегідь не вдасться;

  • над сучасними БМП перевага тільки в броні, в аспекті озброєння все на рівних, і радикально не перевершує навіть модернізацію БМП-2М;

  • захист самої машини – однієї динамічної вкрай недостатньо, куди монтувати комплекс активного захисту, незрозуміло. БМПТ, призначена для захисту танків, сама захищена не дуже добре;

  • відсутність достатнього потужного озброєння для боротьби з піхотою в укріпленому місті. 57-мм гармата навряд чи значно посилить Термінатор у цьому питанні.


 

Сумнівної незалежності російська Независимая газета перераховує подібні недоліки Термінатора. У матеріалі Потрібний-непотрібний Термінатор говориться, що його склад озброєння не забезпечує переваг перед БМП та БТР.


 


На відстані від 1,5 до 3 кілометрів БМП і БТР також ефективно зможуть боротися з розрахунками ПТРК та РПГ, як і БМПТ, і тому Термінатор не має якісної переваги ні над БМП, ні навіть над БТР-82.


 


“Ще гіршою для бойових машин підтримки танків є ситуація в умовах ближнього бойового зіткнення”, – відзначає НГ.


 


Наприклад, коли бій потрібно вести на зміцнених позиціях противника. Формально машина добре пристосована для такої ситуації. Тим більше, що одне з її основних завдань – захист танків від атак піхоти під час ближнього бою.


 


Але 30-мм гранатомети на ній вбудовані в корпус, тому є малорухливими. Отже, екіпажу доведеться виконувати маневри і фактично крутитися на місці, щоб прицілитися.


 


“Потужності 30-мм гранат не вистачить для знищення цілей у довготривалих польових укріпленнях”, – відзначає видання.


 


Офіційний дебют Термінатора відбувся в рамках щорічного форуму Армія-2021. Тоді ж деякі військові експерти, як зазначають російські ЗМІ, заявляли про неоднозначність машини. І багато в чому завдяки своїй ціні – близько 2,3 мільйона доларів, це трохи менше, ніж вартість основного російського бойового танка Т-90.


 

Previous post Йоханнес Бьо розповів, чому виключення Росії зі спорту – це правильно
Next post У ЄС схвалили план відмови від енергоносіїв РФ

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *