Раді пропонують визнати Путіна воєнним злочинцем

У Верховну Раду України внесений проєкт постанови про визнання президента Росії Володимира Путіна воєнним злочинцем «на підставі його протиправних дій в Україні».

Відповідну заяву парламенту пропонує ухвалити народна депутатка від «Слуги народу» Єлізавета Богуцька. Документ зареєстрований у парламенті 19 травня.

«Метою постанови є публічне затвердження злочинів президента Російської Федерації Володимира Путіна проти миру, безпеки людства та міжнародного правопорядку і звернення до міжнародних інституцій з метою розслідування вказаних протиправних діянь та притягнення В.Путіна до відповідальності», – йдеться в повяснювальній записці до проєкту постанови.

Документ також пропонує звернутися до ООН, Європарламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї НАТО, урядів і парламентів іноземних держав, до Міжнародного кримінального суду та Міжнародного суду Організації Об’єднаних Націй про визнання Путіна воєнним злочинцем і сприяння притягненню його до відповідальності.

Україна звинувачує Росію у скоєнні звірств під час неспровокованого масштабного вторгнення і заявила, що виявила понад 10 тисяч можливих воєнних злочинів, вчинених російськими військовими. Росія заперечує напади на цивільних жителів, попри численні свідчення і докази.

Управління Верховного комісара ООН із прав людини станом на північ 18 травня змогло підтвердити загибель 3811 і поранення 4278 цивільних через повномасштабну війну Росії проти України. При цьому в організації наголошують, що реальні цифри – значно вищі.

У березні 2022 року президент США Джо Байден сказав, що вважає президента Росії Володимира Путіна «воєнним злочинцем». У відповідь речник президента Росії Дмитро Пєсков назвав «неприпустимою» таку риторику.

Previous post Італія пропонує план для закінчення війни Росії проти України
Next post Байден закликав сенат голосувати за вступ Швеції та Фінляндії до НАТО

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *