Підсумки 21.04: Скасування штурму і братська могила

Підсумки 21.04: Скасування штурму і братська могила

Путін наказав скасувати штурм українських позицій на Азовсталі

Путін наказав скасувати штурм промислової зони поблизу заводу Азовсталь; у Мангуші окупанти могли поховати до дев’яти тисяч маріупольців. Кореспондент.net виділяє найголовніші події вчорашнього дня.


Путін скасував штурм Азовсталі


Путін наказав скасувати штурм українських позицій на Азовсталі у Маріуполі, назвавши його недоцільним. При цьому голова Чечні Рамзан Кадиров запевнив, що завод буде взятий “до або після обіду” 21 квітня. На думку радника голови офісу президента Олексія Арестовича, це було зроблено, щоб відвести частину військ із міста та посилити угруповання на Донбасі. Він зазначив, що так окупанти намагаються виконати головне політичне завдання – вийти на адмінкордони Донецької та Луганської областей.


Поблизу Маріуполя виявлено нову братську могилу


Біля Маріуполя виявлено нову братську могилу, в яку окупанти вантажівками звозять тіла загиблих мирних жителів міста. Масові поховання російські загарбники проводять біля селища Мангуш за 20 кілометрів від Маріуполя. Місцеві жителі повідомили, що російські військові викопали братську могилу завдовжки 30 метрів.


За попередніми оцінками, російські загарбники там могли поховати від трьох до дев’яти тисяч маріупольців, а загальна кількість убитих у місті, за приблизними оцінками, становить 22 тисячі людей. На кількість поховань вказує зіставлення із супутниковими фото поховання у Бучі, де було виявлено 70 людей.


Рада продовжила воєнний стан


Верховна Рада продовжила дію воєнного стану з 5.30 25 квітня ще на 30 діб – тобто до 25 травня. Відповідно до закону про воєнний стан, в Україні може запроваджуватися: обов’язкова трудова повинність, відчуження особистого майна, обмеження на пересування, комендантська година тощо.


Шмигаль та Байден провели переговори у Білому домі


Прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час візиту до США зустрівся з американським президентом Джо Байденом у Вашингтоні. Він розповів Байдену про злочини окупантів на території України, про численні жертви та значні збитки, про зруйновану цивільну інфраструктуру. Сторони порушили питання посилення санкційного тиску на Росію. Глава уряду зазначив, що Україна високо цінує лідерську роль США у координації зусиль партнерів у справі послідовного запровадження комплексних санкцій для зупинення агресивної політики кремля.


Зеленський скликав Раду з відновлення України


Володимир Зеленський створив Національну раду з відновлення України від наслідків війни. Рада є консультативно-дорадчим органом при Президенті, її основними завданнями є розробка плану заходів щодо повоєнного відновлення та розвитку України; визначення та напрацювання пропозицій щодо пріоритетних реформ, а також підготовка стратегічних ініціатив, проектів нормативно-правових актів, прийняття та реалізація яких необхідні для ефективної роботи та відновлення країни у воєнний та повоєнний періоди.


Прем’єр-міністри Іспанії та Данії прибули до Києва


Після зустрічі із президентом України стало відомо, що Іспанія відправила в Україну зброю, зокрема 200 тонн боєприпасів. За три останні тижні Іспанія відправила для України 11 літаків із 170 тоннами військової техніки, спорядженням та зброєю. Іспанія вже надала міжнародний захист 66 тисячам біженців із України. Загалом у країну прибули близько 137 тисяч українців.


У свою чергу, прем’єр-міністр Данії Метте Фредеріксен заявила, що її країна приймає пропозицію президента Володимира Зеленського допомогти Україні з відновленням Миколаєва.


Міністри фінансів G7 пообіцяли Україні понад 24 мільярди доларів підтримки


Міністри фінансів країн Великої сімки заявили, що нададуть Україні додаткову фінансову підтримку у розмірі понад 24 мільярдів доларів на 2022 рік і готові її збільшити у разі потреби. Члени G7 також підтвердили свою рішучість продовжувати чинити тиск на Москву, щоб вона припинила агресію в Україні, пообіцявши “скоординовані дії” для подальшого підвищення вартості війни для Росії.


У США заявили про нову програму прийому біженців з України


Адміністрація президента США Джо Байдена оголосила про нову програму під назвою Єдність для України, яка забезпечить спрощений процес для українців, які бажають приїхати до Сполучених Штатів. Крок є частиною зобов’язання президента США Джо Байдена прийняти до 100 тисяч біженців від війни з України та покликаний зацікавити українців приїхати до США.


Кабмін змінив порядок виплат допомоги переселенцям


Уряд змінив порядок підтримки окремих категорій населення, яке постраждало у зв’язку з воєнною агресією РФ проти України. За березень та квітень допомогу по 2000-3000 гривень отримають усі внутрішньо переміщені особи з регіонів, що постраждали від війни. Список територіальних громад, розташованих у районі проведення воєнних дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за погодженням з Міністерством оборони.


Росія готується обстрілювати залізничні мости в Україні – РНБО


Російські загарбники можуть здійснити обстріл залізничної інфраструктури західних регіонів України. Про це повідомив Центр протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України. У центрі уточнили, що відомості про розташування об’єктів залізничної інфраструктури України, зокрема, про віадуки та мости, ніколи не були державною таємницею і перебувають у вільному доступі.


НБУ запровадив додаткові обмеження на валютні перекази


Нацбанк запровадив додаткові обмеження на транскордонні операції громадян з метою запобігання непродуктивному відтоку капіталу з країни в умовах воєнного стану. Так, фізичні особи матимуть змогу здійснювати операції quasi cash (квазі-кеш), використовуючи лише власну іноземну валюту, у межах ліміту 100 тис. грн на місяць (в еквіваленті). Відповідний ліміт також поширюється на транскордонні P2P-перекази.



Новини від Корреспондент.net в Telegram. Підписуйтесь на наш канал https://t.me/korrespondentnet


 

Previous post Передача Україні активів РФ. Що готує Захід
Next post На фото показали інтер’єр супер-яхти Somnio

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *