Іран почав збагачувати уран до 60 відсотків у «Фордо» – державне телебачення

Державне телебачення Ірану повідомило, що країна почала збагачувати уран до 60-відсоткової чистоти на своєму ядерному майданчику «Фордо».

Телевізійна мережа SNN оголосила про це 22 листопада, через день після того, як Міжнародне агентство з атомної енергії ООН ухвалило резолюцію, яка закликає Тегеран співпрацювати з розслідуванням МАГАТЕ щодо слідів урану, виявлених на трьох незаявлених об’єктах.

Як пише Reuters, Іран вже збагачує уран до 60% на інших своїх об’єктах, що значно нижче від близько 90%, необхідних для виробництва зброї, але вище від 20%, які він виробляв до угоди 2015 року з великими державами про обмеження збагачення на рівні 3,67%.

У вересні МАГАТЕ заявляло, що, на його думку, Іран збільшив свої запаси високозбагаченого урану до рівня, який на один короткий технічний крок відділяє його від можливості виробляти зброю.

У червні МАГАТЕ засудило Іран за сліди урану, які були знайдені на трьох незаявлених об’єктах у 2019 році.

Іран відкинув заяву відомства як «політизовану» та відповів видаленням камер спостереження на ключових об’єктах, позбавивши учасників переговорів щодо ядерної угоди актуальної інформації про програму країни зі збагачення урану.

Previous post Україна повернула тіла 33 загиблих військових – МінТОТ
Next post Міноборони Китаю попередили США про готовність воювати за Тайвань

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *