У Білорусі громадянина Латвії засудили на 4 роки тюрми за образу Лукашенка

Суд у Білорусі засудив громадянина Латвії Дмитра Михайлова до чотирьох років позбавлення волі за образу Олександра Лукашенка. Як повідомляє латвійське інформаційне агентство LETA, Михайлову інкримінували образу влади, розпалювання ненависті й заклики запровадити санкції проти Білорусі. Всі ознаки правопорушень білоруська поліція виявила в мобільному телефоні Михайлова і в його листуванні в соціальних мережах.

Михайлов був узятий під варту у червні. Як повідомляла тоді парламентський секретар МЗС Латвії Занда Калніня-Лукашевича, співробітники латвійського консульства намагалися надати допомогу своєму громадянину, але не встигли: невдовзі після затримання його перевели до закритої психіатричної лікарні для проведення експертизи.

Домогтися допуску консула дипломатичним органам Латвії вдалося лише на судовому засіданні 21 грудня. Раніше Латвія зажадала від Білорусі пояснень щодо відмови консулу брати участь у відкритому судовому засіданні 14 грудня у Мінську. У МЗС Латвії наголошували, що, згідно з Віденською конвенцією про консульські зносини, консульська посадова особа має право вільно спілкуватися з громадянами своєї країни, у тому числі й у суді.

Михайлов, маючи громадянство Латвії, проживав у Білорусі: там він мав тимчасову реєстрацію за місцем проживання.

Зважаючи на правову ситуацію в Білорусі, МЗС Латвії регулярно закликає громадян утриматися від поїздок до цієї країни.

Previous post НБУ створив реєстр пунктів обміну валюти
Next post У Білорусі громадянина Латвії засудили на 4 роки тюрми за образу Лукашенка

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *