Директор Музею Фаберже допомагав олігарху Вексельбергу обходити санкції – Мінфін США

Міністерство юстиції США висунуло звинувачення проти російського бізнесмена Володимира Воронченка, друга та ділового партнера наближеного до президента РФ Володимира Путіна мільярдера Віктора Вексельберга. За заявою американського відомства, Воронченко брав участь у підпільній схемі, яка дозволяла Вексельбергу зберегти своє нерухоме майно у США і розпоряджатися ним в обхід накладених на нього санкцій.

Як стверджується в документі, Воронченко оплачував за Вексельберга витрати на утримання його майна, витративши на це близько чотирьох мільйонів доларів, а два обʼєкти, які належать Вексельбергу, намагався продати від свого імені. У цій схемі використовувалися підставні компанії.

Крім звинувачень у змові з метою обходу санкцій та відмиванні грошей, Воронченко звинувачується також у неповазі до суду: повістка до суду для надання пояснень була вручена йому ще у травні 2022 року, проте він не зʼявився до суду, а полетів зі США, де жив, у Дубай та до Москви. У разі визнання бізнесмена винним йому може загрожувати до 20 років увʼязнення за кожним з перших двох звинувачень.

Два тижні тому в Іспанії було заарештовано ще одного помічника Віктора Вексельберга, британського громадянина Річарда Мастерса. Слідчі вважають, що він мав вивести з-під санкцій яхту Вексельберга. Його також звинувачують у відмиванні грошей.

Володимир Воронченко – багаторічний діловий партнер Віктора Вексельберга. Він очолює заснований Вексельбергом культурний фонд «Звʼязок часів» і є директором Музею Фаберже в Санкт-Петербурзі, створеного цим фондом. Частину експозиції музею складають предмети із колекції Вексельберга.

Віктор Вексельберг – один із найбагатших олігархів Росії, Forbes оцінює його статки в 5,5 мільярда доларів. Вексельберг перебуває під санкціями США із 2018 року. Після російського вторгнення в Україну США та Велика Британія запровадили проти нього додаткові обмеження – у тому числі й арешт його майна, включно з яхтою.

Previous post Росія не збирається зупинятися і, швидше за все, готується до подальшого наступу в Україні
Next post доступні способи — Корисні статті — tsn.ua