Макрон «по-справжньому змінився» у ставленні до України

Президент Франції Емманюель Макрон суттєво змінив свою позицію щодо України після того, як на початку повномасштабного вторгнення Росії прагнув, щоб Москва зберегла обличчя в будь-якому остаточному врегулюванні. Про це його український колега Володимир Зеленський сказав в інтерв’ю, опублікованому виданням Le Figaro ввечері 8 лютого – коли президент України прибув до Парижа для свого першого після 24 лютого візиту до Франції.

Але тепер Макрон каже, що Франція підтримуватиме Україну аж до перемоги, а також оголосив про надання легких танків, що спонукало Німеччину наслідувати цей приклад уже з основними бойовими танками.

«Я вважаю, що він змінився. І цього разу він змінився по-справжньому. Адже він відкрив двері для постачання танків. Він також підтримав кандидатуру України в ЄС. Я вважаю, що це був реальний сигнал. Ми мали багато розмов з Францією, Німеччиною та іншими країнами. Я вірю, що тепер ми насправді впевнені», – вказав Зеленський.

На початку лютого Париж пообіцяв передати Києву 12 нових самохідних артилерійських установок Caesar – на додаток до 18 уже переданих. Також лідер Франції не виключає надання Україні бойових літаків, що раніше вважалося «червоною лінією».

Зеленський прибув до Парижа пізно ввечері після насиченого дня переговорів і церемоній у Великій Британії, яка активно підтримувала Україну ще до початку повномасштабного вторгнення.

Вечеря в Єлисейському палаці в Парижі була організована в останню хвилину, повідомило AFP джерело, обізнане з ситуацією. Канцлер Німеччини Олаф Шольц спеціально для зустрічі з Зеленським і Макроном вирушив із Берліна до Парижа.

Спочатку очікувалося, що Зеленський буде в Брюсселі ввечері 8 лютого – напередодні саміту з лідерами Євросоюзу, запланованого на 9 лютого.

Previous post Зеленського спитали, коли наступ РФ. Хоче, щоб росіяни думали про настання ЗСУ – новини України, Політика
Next post Зеленський прибув до Франції, де зустрінеться з Макроном та Шольцом — Світ — tsn.ua