“Туреччина не перестане бути нашим союзником”: що означає перемога Ердогана для України (відео)

Перемога на президентських виборах у Туреччині Реджепа Таїпа Ердогана не призведе до різкої зміни політики щодо України. Туреччина у найближчому майбутньому не перестане буде союзником України. Про це в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” заявив міжнародний оглядач Андрій Бузаров.

Ні для кого не було секретом, що Ердоган переможе, бо особистість харизматична, особистість консервативного штибу, досить зрозуміла багатьом турецьким громадянам. У ньому консервативна частина турецького товариства бачить справжнього лідера. Він туркам багатьом зрозумілий. Для нас, для українців він теж зрозумілий.

Туреччина не підвела нас за останні роки та три місяці. Туреччина довела, що вона наш друг, наш союзник навіть із деяких моментів. Тому я сприймаю Туреччину та особисто Ердогана як союзників наших у протидії Росії. Навіть незважаючи на те, що у Туреччини свої відносини з Росією склалися історично…

Відносини Туреччини та Росії протягом багатьох століть не були нормальними, у принципі ці країни ніколи між собою нормальних відносин не мали. Це ситуативні спілки, які рано чи пізно закінчаться.

Ті цифри, які ми зараз бачимо, які набирає опонент Ердогана, говорять про високий рівень поляризації турецького суспільства. Нагадаю, що Туреччина є з 1987 року кандидатом на вступ до Європейського Союзу. Ми офіційно є кандидатом із минулого року. Туреччина є членом НАТО з 1952 року.

На сьогоднішній день, незалежно від того, хто прийде до влади в Туреччині найближчими роками, все може змінитися. Ми бачимо, що є складнощі зі станом здоров’я Ердогана. Є тиск політичний усередині. Є багато інших факторів, які можуть вплинути на довгостроковість політичної активності Ердогана. Це кордони Туреччини з певними країнами, це торговельні відносини з Росією, членство цієї країни в НАТО. Ми повинні, наші дипломати повинні враховувати всі ці фактори та інші, які ми знаємо.

Але все це не говорить про те, що Туреччина може повернутися до нас спиною різко і стати союзником Росії. Це неможливо з історичних причин. Тому незалежно від того, якою буде політична ситуація в Туреччині найближчим часом, кардинальної зміни не буде.

Єдине, що може бути в Туреччині, – це спроби внутрішньополітичних сил грати на економічній ситуації. Те, що ми бачимо в Австрії, в Угорщині, в деяких європейських країнах, коли антивоєнні рухи російська пропаганда видає як проросійські, що не є правдою. Не думаю, що Туреччина найближчим часом не буде нашим союзником.

Previous post Волонтери допомагають відновити село Горенка на Київщині
Next post У Росії жінку затримали за читання книжки українською мовою у літаку