Депутати, де обіцяне е-декларування? – новини України, Політика

Декларації чиновників запобігають корупції — це не менше, а навіть важливіше, ніж “посадки”. Однак тут слід поглянути на поточний стан речей. Вже й петиція про поновлення декларування набрала необхідні голоси. Вже президент відреагував на неї. Вже й меморандум із МВФ підписано із зобов’язанням відновити декларування до кінця липня. Вже й міжнародні партнери все гучніше наголошують на цій потребі.

Вже й була усна оцінка ЄС щодо виконання 7 рекомендацій щодо просування до відкриття переговорів про членство. Де, до речі, антикорупційну рекомендацію щодо проведення ефективних розслідувань топ-корупції не було зараховано, адже не виконано повністю. Адже справді, як може йтися про повноцінне розслідування корупції на високому рівні, коли декларації подають одиниці міністрів та десятки, а навіть не сотні депутатів.

Зрештою, Голова фракції “Слуга народу” та автор існуючого законопроекту про поновлення е-декларування Давид Арахамія ще у травні обіцяв, що відповідні зміни Рада планує ухвалити у першому читанні до кінця червня, а загалом його ухвалять до кінця вересня.

Але вже триває липень. А попередній досвід тривалості реалізації антикорупційних реформ не є таким позитивним, щоб сподіватися на активність парламентаріїв у цьому питанні.

Конкурс на керівника САП тривав понад півтора року. За створення ВАКС боролися понад 2 роки. Політичні партії не подають свої фінансові звіти вже понад 3 роки, і невідомо, коли парламент таки відновить звіти та перевірки. АРМА більше 3,5 років без постійного керівника, хоч і сьогодні це питання навряд чи можна вважати вирішеним.

Без нової антикорупційної стратегії країна жила п’ять із половиною років. НАБУ не може отримати автономного прослуховування вже понад 6,5 років, адже виконати таке зобов’язання Україна пообіцяла МВФ ще до грудня 2016 року. І хоча відповідне законодавство тут ухвалили ще восени 2019-го, не працює воно й досі.

І так можна продовжувати довго. Чи не час нарешті полагодити цей зламаний годинник?

Відповідь мають надати народні депутати – законопроект 8071 очікує свого ухвалення у другому читанні. Того альтернативного законопроекту, про який згадував пан Арахамія, ми не побачили й досі. А час іде.

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Статті, що публікуються в розділі “Думки”, відображають думку автора і можуть не збігатися з позицією редакції LIGA.net

Previous post У Великій Британії вийшла біографічна книжка захисника Маріуполя Ейдена Асліна
Next post Favbet і київське Динамо припинили співпрацю