У СБУ бачать “чітку співпрацю” Telegram з Роскомнаглядом та ФСБ | новини України

Співробітник СБУ заявив, що Telegram не прислухається до прохань України так, як до прохань РФ

Анастасія Дем'янюк

Анастасія Дем'янюк

Редактор новин LIGA.net

У СБУ бачать "чітка співпраця" Telegram з Роскомнаглядом та ФСБ
Фото: Depositphotos

Месенджер Telegram може співпрацювати з Роскомнаглядом та Федеральною службою безпеки Росії. На цьому наголосив представник Департаменту контррозвідувального захисту інтересів держави у сфері інформаційної безпеки Служби безпеки України Олександр Мельниченко на третьому щорічному форумі Kyiv Stratcom Forum 2024, передає Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки.

“Ми бачимо чітку співпрацю Telegram з Роскомнаглядом та ФСБ. Коли потрібно ФСБ заблокувати будь-який канал на території РФ, Telegram виконує ці вказівки моментально”, – заявив Мельниченко.

Він зазначив, що СБУ вживає заходів для “деанонімізації адміністраторів Telegram-каналів, спрямованих на деструктивну діяльність”, і іноді частину з них вдається заблокувати, але адміністрація месенджера “не прислухається до прохань України як до прохань РФ”.

За словами Мельниченка, комунікація з Telegram начебто є, “але вона безрезультатна”, на відміну від TikTok.

Він виділив інші проблеми, що стосуються месенджера. За словами співробітника СБУ, є висока ймовірність того, що сервери Telegram знаходяться у Росії. Другою проблемою він вважає те, що власник та розробники месенджера є громадянами РФ.

  • 7 марта нардеп от Голоса Ярослав Юрчишин в комментарии ЛІГА.net заявив, що комітет ВР з питань свободи слова не має механізмів, які змусили б анонімні Telegram-канали реєструватися як медіа і деанонімізуватися.
  • 21 березня в Україні ініціювали законопроект щодо регулювання платформи Telegram.
  • 25 марта Юрчишин в комментарии ЛІГА.net повідомив, що комітет подав запит до Державної податкової служби з перевірки Telegram та каналів у ньому. Нині інститут не відповів.
  • Учора глава ГУР Буданов заявив, що Telegram є проблемою з точки зору національної безпеки і “надає руйнівний ефект” усередині країни.

Читайте також: Подоляк: Офіс президента не контролює Telegram-канали, це нонсенс

Previous post Біля Часого Яру спостерігається накопичення російських військ: яка ситуація на Бахмутському напрямку (відео)
Next post Виплати військовим в Черкасах – члени ДФТГ отримуватимуть щороку по 30 тисяч гривень