“Критичний момент після Другої світової”. Туск закликав бути “подумки готовими” до війни | новини України

Польський прем'єр не бачить причин, чому європейські країни не повинні збільшувати витрати на оборону

Уляна Кричковська

Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

"Критичний момент після Другої світової".  Туск закликав бути "подумки готовими" до війни
Дональд Туск (Фото: EPA)

Прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск закликав “подумки звикнути до загрози нової війни” і підготуватися до неї, а також зазначив, що зараз найкритичніший момент в історії з часів Другої світової війни. Його слова цитує PAP.

Глава уряду Польщі оцінив загрозу виникнення нової війни у ​​світі, на його думку, наступні два роки будуть вирішальними.

“Ми живемо у найкритичніший момент після Другої світової війни. Наступні два роки вирішать усі”, – сказав він.

Зокрема, Туск наголосив, що не бачить причин, чому європейські країни не повинні збільшувати витрати на оборону та не витрачати на армію принаймні 2% ВВП.

“Ми витрачаємо 4% на оборону, але я знаю, що ситуація з безпекою у нас важча, ніж в Іспанії чи Італії. Але 2% ВВП – це просто необхідно. Я не розумію, як це можна ставити під сумнів”, – додав він. .

  • 14 лютого стало відомо, що Німеччина вперше з початку 1990-х років виконала мету НАТО щодо витрачання 2% свого валового внутрішнього продукту на оборону. Витрати різко зросли після вторгнення Росії до України 2022 року.
  • У той же день генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що 18 країн досягнуть цільового показника в 2%.
  • 13 березня представниця Білого дому Карін Жан-П'єр заявила, що американська адміністрація сподівається, що кількість країн НАТО, які збільшать свої внески на потреби оборони до 2% від власного ВВП, збільшиться протягом наступних місяців до саміту у Вашингтоні.
  • 21 березня прем'єр-міністр Естонії Кая Каллас закликала країни, що входять до Рамштайнської коаліції, та 15 інших держав світу виділити 0,25% свого валового внутрішнього продукту на військову допомогу Україні.

Читайте також: НАТО має створити більше стратегічних труднощів для Росії – МЗС Швеції

Previous post На Запоріжжі ліквідували наслідки атаки дронами
Next post Як повернути фарам на авто блиск – дієво допоможе в цій ситуації цибуля