На Запоріжжі ліквідували наслідки атаки дронами

Двоє людей постраждали внаслідок обстрілу Запоріжжя. Посеред ночі ворог вдарив по місту безпілотниками. Потужною вибуховою хвилею та уламками пошкоджені десятки житлових будинків. У деяких домівках спалахнули пожежі. Ліквідація наслідків обстрілів тривала весь день. Подробиці дивіться у сюжеті.

Там, де ще вчора були охайні будинки – нині суцільні руїни. росіяни вночі атакували Запоріжжя дронами. Хати спалахнули. Щоб врятуватись, люди, хто як міг, вибиралися на вулицю. Дехто вискакував через розбиті вікна. Пані Ніна просто дивом вціліла. Каже, під час обстрілу спала у своїй кімнаті. Аж раптом на неї упала стеля.

Ніна, жителька Запоріжжя:

Я почула удар і потім на мене завалилися глина, пісок. Повний рот глини був, на обличчя впало і на тіло. Я почала сваритися. Думаю, що це таке, хто на мене звалився. Я навіть на стелю не подивилась. Потім, коли вже сіла і сиджу, а в сусідній кімнаті світло – пожежа.

Медичну допомогу лікарі надавали пенсіонерці на місці. Тепер пані Ніна збирається переїжджати до доньки. Дівчина каже, будинок, який зруйнували росіяни, будував її прадід та називав родинною фортецею.

Інна, жителька Запоріжжя:

Мамі подарував цей будинок. Казав: діти, живіть, не продавайте, це наша фортеця. Це геноцид українського народу. Вони, я не знаю, які в них цілі, цього не знаю, це навіть не людина. Це просто бажання знищити Україну, знищити наш народ.

Зараз люди оговтуються від пережитого та наводять лад у побитих оселях. Кажуть, роботи чимало. Скло та сміття порозліталися усюди. Наслідки обстрілів ліквідовують і комунальники та рятувальники. Із місцевими жителями працюють фахівці соцзахисту.

Тетяна Круподера, директорка Департаменту соціального захисту населення Запорізької міської ради:

Соціальна служба надає психологічну допомогу, робить анкетування пошкодженого житла для того, щоб потім працювати з міжнародними донорами щодо надання допомоги. Від міста Запоріжжя по зруйнованому житлу люди зможуть звернутися на фінансову допомогу згідно з міською комплексною програмою.

У різних районах міста уламки ворожих безпілотників понівечили десятки приватних будинків. Деякі з них зруйновані вщент.

Валентина, жителька Запоріжжя:

Все, все розбите, навіть кімната, сподівалась, що дальня кімната онука жива, стеля впала і стіна тріснула, а в мене стіни отакі 60 сантиметрів. Отут була моя подушка, ось я так спала. І оце ж вікно все посипалось. Я просто завдяки тому, що яв двох ковдрах, і виходить, що все скло на мене і сюди, а з тієї кімнати вибило двері й вікно прям вилетіло сюди.

Пані Тетяна розповідає, як намагалась захиститися від скла, що летіло звідусіль. Каже, коли все стихло, побачила, що надворі спалахнула пожежа, а двері заблокувало.

Тетяна, жителька Запоріжжя:

У вікнах дірки, так я тоді брала відро, і через вікно виливала воду на пожежу, на те, що там дерев’яне загорілося. Швиденько це все почала, ще поки воно почало розгоратися і сусід мені допоміг.

За фактом чергового обстрілу Запоріжжя відкрито кримінальне провадження. Загалом тільки за останній тиждень по будинках та інфраструктурі області ворог завдав понад 2 тисячі ударів.

Previous post Теракт у Крокус Сіті Холлі — ЗМІ виявили криптогаманець терористів
Next post “Критичний момент після Другої світової”. Туск закликав бути “подумки готовими” до війни | новини України