Кислиця: Росія звинувачує Україну в атаках на ЗАЕС, щоб відкинути її деокупацію | новини України

Постійний представник України при ООН закликав запровадити санкції проти російської атомної галузі

Тетяна Ланчуківська

Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

Кислиця: Росія звинувачує Україну в атаках на ЗАЕС, щоб відкинути питання її деокупації
Сергій Кислиця (Фото: EPA)

Атаки безпілотників на Запорізьку атомну електростанцію були спланованою Росією операцією, спрямованою на те, щоб звинуватити Україну та зняти з порядку денного питання щодо деокупації об'єкта. Про це повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради безпеки організації.

Кислиця заявив, що єдиною першопричиною всіх ризиків для ядерної безпеки є непровокована та невиправдана агресивна війна Росії проти України.

“Те, що сталося на ЗАЕС 7 і 9 квітня 2024 року і після цього було добре спланованою операцією під чужим прапором з боку Росії. Вона була спрямована на зміщення фокусу від вищезазначеної першопричини і єдиного способу усунути всі загрози ядерній безпеці, а саме деоккупації станції”, – наголосив постійний представник України при ООН.

Він підкреслив, що саме для цього росіяни хочуть збрехати світові, що ядерні реактори, захист яких розроблений для протистояння сильним ударам, нібито атакували FVP-дрони ближнього радіусу дії. Кислиця нагадав, що такі безпілотники призначені для ураження піхоти та техніки на відстані кількох кілометрів.

Читайте також: Буданов: Росія ніколи не може влаштувати ядерну катастрофу зі зворотним відліком на ЗАЕС

Постпред зазначив, що мілітаризація ЗАЕС та прилеглих територій залишається частиною військової стратегії Росії. Москва використовує їх як прикриття для артилерійських ударів по населених пунктах на іншому березі Дніпра.

За словами Кислиці, у списку порушень з боку Росії також встановлення протипіхотних мін по периметру станції, блокування доступу законного керівництва та персоналу на об'єкт, відключення автоматизованої системи передачі даних від системи радіаційного контролю, а також незабезпечення повного технічного обслуговування об'єкта.

Дипломат заявив, що єдиним виходом із поточної ситуації є повна демілітаризація та деокупація ЗАЕС та прилеглих територій. Це, на його думку, є ключовою передумовою для відновлення не тільки ядерної безпеки, а й поваги до міжнародного права.

“Ми категорично відкидаємо божевільні звинувачення, що Україна може стати причиною ядерної катастрофи. Хтось вірить, що країна, яка досі приходить до тями від найбільшої ядерної катастрофи, хотіла б повторення Чорнобиля 1986 року? Це ідея, яка могла спасти на думку лише кремлівським пропагандистам, адже тільки вони відкрито мріють про те, щоб радіоактивний пил замінив українські міста”, – сказав Кислиця.

Він закликав міжнародне співтовариство засудити російські провокації на ЗАЕС та приєднатися до реалізації запропонованої президентом Володимиром Зеленським Формули світу, а також посилити тиск на РФ, зокрема шляхом запровадження санкцій проти атомної галузі.

  • Вдень 7 квітня російські пропагандисти поширили інформацію про нібито вибух безпілотника на території ЗАЕС. Вони стверджували, що влучення дрона зафіксували поблизу їдальні, там нібито поранено працівників станції. Згодом МАГАТЕ підтвердило інформацію.
  • Представник ГУР Андрій Юсов заявив, що Україна не причетна до будь-яких провокацій на ЗАЕС, такі імітаційні удари Росії територією станції є постійною практикою російських загарбників.
  • 9 квітня ГУР повідомило, що Росія за допомогою FPV-дронів зімітувала обстріли ЗАЕС “з боку України”.

Читайте також: Генштаб: На ЗАЕС Росія готує чергову провокацію під фальшивим прапором

Previous post росія обстріляла Нікопольщину: 4 людини постраждали
Next post Форму від Nike розкритикували за сексуальність