росія обстріляла Нікопольщину: 4 людини постраждали

5 ударів артилерією і 12 атак дронами пережила напередодні Нікопольщина. Дісталося Марганецькій, Мирівській, Покровській громадам та самому Нікополю. Пошкоджені приватні будинки, електромережі, транспорт. І це при тому, що місцеві жителі ще не оговталися після недільного обстрілу. Тоді постраждали четверо людей. Найтяжчого евакуювали в обласний центр. У якому він стані – дізналася Олена Мендалюк.

У неділю вранці російська армія вгатила по Нікополю з артилерії, від чого зайнялися приватні будинки. А вже посеред дня окупанти з дронів скинули боєприпас і загорілись автівки. Перші хвилини після удару зафільмували рятувальники. Вони приїхали на допомогу постраждалим. І з сусіднього будинку евакуювали чоловіка. Спочатку до місцевої лікарні, а потім до Дніпра відвезли пана Андрія. Зараз він в реанімації.

Андрій Островський – постраждалий:

Нога поломана, голова теж, легені, катетер стоїть.

Пан Андрій працює на комунальному підприємстві міської житлової технічної інспекції, виїжджає на місце обстрілів та фіксує руйнування. Чоловік пригадує, це був його другий виїзд: ворог обстрілював будинки на прибережній території. Вдався до тактики подвійного удару – спершу вгатив з артилерії, потім по тому ж місцю завдав удару за допомогою FPV-дрона.

Андрій Островський – постраждалий:

Зазвичай немає, що другий раз у одне й те місце. За стільки часу я вже рік бігаю по обстрілу. Не було такого й тут на тобі. Телефон беру у господаря, що там пошкоджено – фотографую. І тут від куди не візьмися, летить дрон на нас із великою швидкістю. Ми нічого не встигли вдіяти. Просто потрапляли й усі.

Стан Андрія медики оцінюють як тяжкий, але стабільний. На сьогодні його життю вже нічого не загрожує.

Сергій – медичний директор лікарні:

Черепно-мозкова травма, множинні поранення кінцівок, проникаюче поранення черевної порожнини, пневмомоторакс – він теж тяжкий в реанімації. Зроблено йому всі маніпуляції, які потрібні.

Так Нікополь звучить щодня. Вибухи, потім звуки розбитого скла, яке прибирають комунальники, і гуркіт будівельного обладнання – люди ріжуть ОСБ-плити, аби закрити вибиті вікна. Олександр закриває балкон. Вибуховою хвилею винесло вікна і потрощило домашній крам.

Олександр – мешканець пошкодженого будинку:

Пошкоджені побутова техніка, меблі, немає ні вікон, ні балконного скла.

У Нікополі за більш як два роки війни обстрілами понівечено понад пів тисячі багатоповерхівок. Кількість пошкоджених приватних будинків вже перевищує 4 тисячі. Домоволодіння пані Діни вже вдруге під артобстрілом.

Діна Петреченко – мешканка пошкодженого будинку:

Вже другий снаряд влетів нам у гараж і сарай. Усе це рознесло. Ви бачите, це один снаряд – пряме попаданіє. Оце так получилось і ми тепер розгрібаємо ці завали. 5 вікон, повилітали всі. Там в домі одні осколки скла.

Більшість жителів Нікополя виїхали з прибережної зони, яку щільно обстрілюють росіяни, в глиб міста, але до своїх будинків продовжують приїжджати щодня. Хто тварин годувати, а хто – на городи.

Людмила – жителька Нікополя:

У городі пораємось, а воно над нами летить. Прям видно, як пролітають. Ну, страшно, але все одно. Це вже наше, це вже є наша батьківщина. У нас вся вулиця повністю усі будинки. Ми стійкі – картоплю саджаємо.

Посміхатися і бути оптимістами нікопольцям допомагає віра. Люди кажуть, попри все вірять у перемогу.

Previous post “Різні картини загроз”. Кірбі заявив, що США не допомагатимуть Україні збивати дрони та ракети, як у випадку з Ізраїлем
Next post Кислиця: Росія звинувачує Україну в атаках на ЗАЕС, щоб відкинути її деокупацію | новини України