Боррель заявив, що “стукає у двері” країн Євросоюзу для пошуку систем ППО для України | новини України

Глава євродипломатії зазначив, що зараз на фронті в Україні “динамічний глухий кут”

Тетяна Ланчуківська

Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

Борель заявив, що "стукає у двері" країн Євросоюзу для пошуку систем ППО для України
Жозеп Борель (Фото: EPA)

Високий представник Європейського Союзу із закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що звертається до країн-членів ЄС із проханням купити системи протиповітряної оборони та передати їх Україні. Про це він повідомив в інтерв'ю газеті La Monde.

“Я стукаю у двері держав-членів, щоб сказати їм, що якщо вони не мають протиповітряних батарей, їх доведеться купити. Це рухається потроху, але є величезні відмінності у вкладах, які надходять від держав-членів”, – заявив він.

Боррель зазначив, що зараз на фронті в Україні “динамічний глухий кут”.

“Бої дуже інтенсивні. Але прориву, на який чекала Україна, не сталося. І наразі не видно і російського прориву. Росіяни здобувають гору і відгризають шматки території, зазнавши величезних людських втрат”, — сказав він.

Боррель наголосив на необхідності відновлення балансу сил у війні.

“У цій історії є асиметрія: Росії не потрібно перемагати, для неї достатньо не програти. Україна має перемогти, щоб відобразити вторгнення. Демографічно різниця величезна, і в Україні існує ефект виснаження. Тільки від нас залежить, чи зможемо ми дати їй можливість атакувати” , – Заявив він.

Боррель зазначив, що скликав на 22 квітня Раду закордонних справ та оборони, щоб обговорити, як ЄС може задовольнити потреби України у боєприпасах та системах ППО.

  • 27 березня Кулеба заявив, що системами Patriot володіє низка держав світу, і ці комплекси можуть і мають бути передані Україні в найкоротші терміни, а також закликав партнерів набути відповідної політичної волі.
  • 28 березня Зеленський повідомив, що США не передавали Україні системи протиповітряної оборони Patriot – це робили інші країни. За його словами, п'ять-сім одиниць цієї системи могли б “розблокувати” небо для індустрії, шкіл та українських військових.
  • 10 квітня Боррель заявив, що армії країн ЄС мають 100 батарей Patriot, але не можуть надати сім із них Україні.

Читайте також: Боррель заявив, що очікує на “сміливі рішення” щодо України на зустрічі міністрів 22 квітня

Previous post Зеленський: поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить, що “це чиста політика”
Next post Баварія Арсенал — дивитись онлайн футбол — пряма трансляція матчу Ліги чемпіонів 17 квітня