Зеленський: поділ допомоги Україні та Ізраїлю свідчить, що “це чиста політика”

Поділ американської допомоги на Ізраїль і Україну означатиме, що “це питання виборів у США і чиста політика”, сказав в інтерв’ю PBS, оприлюдненому у вівторок, президент України Володимир Зеленський, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Раніше спікер Палати представників Конгресу США Майк Джонсон презентував чотири окремі законопроєкти про допомогу Україні, Ізраїлю, Тайваню і про пріоритети національної безпеки. Джонсон стверджує, що цього тижня конгресмени розглянуть окремі законопроєкти “зі структурованим і відповідним процесом внесення змін” – фінансування Ізраїлю; підтримки України у війні проти російської агресії; зміцнення союзників в Індійсько-Тихоокеанському регіоні; вжиття додаткових заходів для протидії ворогам і зміцнення національної безпеки.

“Якщо Конгрес візьме і розділить цю допомогу після всього, що сталося (атака Ірану на Ізраїль, – ред.), на ізраїльську й українську, то це свідчить про те, що це питання виборів у Сполучених Штатах Америки. І це просто чиста політика”, – сказав Зеленський.

“Зараз потрібно, коли весь світ говорить, як Іран зміг бити по Ізраїлю, потрібно зараз популістично допомагати тільки Ізраїлю і забути про те, що відбувається в Україні. Це чиста політика. Це означає, що всім байдуже, скільки людей гине в Україні щодня, їм важливо, які в них рейтинги”, – сказав Зеленський.

За його словами, “вони просто забувають, що у мертвих рейтингів жодних немає. І якщо Україна провалиться, буде війна в інших країнах НАТО, а вона буде… Тому доки не пізно, мені здається, потрібно проголосувати про допомогу всім країнам, чиє життя від цього на сьогодні залежить”.

  • Після місяців обговорень, закликів і застережень американському Конгресу поки так і не вдалося досягти результату в підтримці нового пакету допомоги Україні на $60 млрд. Спікер Палати представників Майк Джонсон зрештою обіцяв, що це питання розглянуть після перерви в роботі Конгресу, що закінчилася 8 квітня.
  • Тепер Джонсон хоче розділити пакет допомоги Україні, Тайваню та Ізраїлю на три окремі документи та додати ще один. Усі вони мають бути пов’язані спільним процедурним правилом, яке б регламентувало процес внесення поправок.

Previous post Напад на Ізраїль: Іран застеріг від будь-якої відповіді – новини LB.ua
Next post Боррель заявив, що “стукає у двері” країн Євросоюзу для пошуку систем ППО для України | новини України