Китай наполягає на участі Росії у мирній конференції щодо України | новини України

Сі Цзіньпін заявив, що Китай підтримує всі зусилля щодо мирного врегулювання.

Тетяна Ланчуківська

Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

Китай наполягає на участі Росії у мирній конференції з України
Олаф Шольц та Сі Цзіньпін (Фото: EPA)

Китай підтримує проведення міжнародної мирної конференції щодо України, але лише за участю в ній Росії. Про це заявив глава КНР Сі Цзіньпін, цитує видання Reuters.

16 квітня китайський лідер зустрівся у Пекіні з канцлером Німеччини Олафом Шольцом. Зокрема, вони обговорили війну в Україні. На зустрічі лідер Китаю закликав усі сторони працювати разом, щоб “якнайшвидше відновити світ і не дати конфлікту вийти з-під контролю”.

Крім цього, він заявив, що Китай підтримує всі зусилля мирного врегулювання, а також проведення міжнародної мирної конференції, визнаної як Росією, так і Україною за рівної участі всіх сторін.

Сам Шольц на сторінках X (Твіттер) раніше написав, що його зустріч із Сі стосуватиметься, зокрема, того, як вони можуть “внести більший внесок у встановлення справедливого миру в Україні”.

“Моя зустріч із президентом Сі також буде присвячена тому, як ми можемо зробити більший внесок у справедливий світ в Україні. Добре, що після мого останнього візиту до Китаю між нашими урядами відбувся інтенсивний обмін думками. У нас багато тем”, – зазначив німецький канцлер. .

Президент Володимир Зеленський в інтерв'ю PBS заявив, що Україна запропонувала Формулу миру, і в середині червня у Швейцарії відбудеться саміт, на якому буде напрацьовано план закінчення війни.

“І цей саміт буде без Росії, щоб вона не блокувала цей план. На сьогоднішній день вона хоче нас усіх знищити, на сьогоднішній день жодних переговорів Росія не хоче, тому ініціатива має йти з боку України – країни, яка хоче закінчення війни справедливим світом” , – зазначив Зеленський.

  • 8 квітня 2024 року представник МЗС Китаю сказала, що її країна “не шукала і не шукає” вигоди від війни в Україні, і закликала не шкодити китайсько-російським відносинам.
  • 10 квітня США попередили, що вважають Китай відповідальним, якщо Росії вдасться досягти успіхів в Україні на тлі поглиблення співпраці Москви і Пекіна.
  • У Китаї відреагували на слова про відповідальність Пекіна за успіхи РФ в Україні, заявивши, що КНР не сприйматиме “критику чи тиск” через свої зв'язки з Москвою.

Читайте також: Шольц застеріг Китай не підтримуватиме війну Росії проти України

Previous post Діти із “пораненими долями” знайшли сімейний затишок
Next post Райффайзен банк розмістив понад тисячу оголошень про вакансії в РФ