Допомога Україні: Байден закликав Конгрес терміново ухвалити рішення

Чи чекати на снаряди та іншу збройну допомогу від США? Там нині момент вибору. Тривожні події на Близькому Сході змусили американських конгресменів прискорити розгляд допомоги партнерам. От тільки вибір був між великим “Пакетом Байдена”, в якому гроші і для Ізраїлю, і для Тайваню, і для України, – і умовним “Пакетом від республіканців”, коли виділити кошти кожній країні хочуть окремо. А це знову все ускладнило б. І у Конгресі буквально кілька годин тому запропонували несподіване рішення. Яке саме? Останні заяви та прогнози зібрав наш спеціальний кореспондент у Сполучених штатах Дмитро Анопченко.

Так, питання виходить на фінішну пряму. Конгрес бере передбачені регламентом 72 години – і таки почне обговорення в залі. Але диявол ховається в деталях. Про них і розповім.

Часу немає, атака Ірану прискорила події. Лідер республіканців у Палаті представників Стів Скаліз дзвонив Нетаньяху і повідомив, що просто найближчими днями у Конгресі зʼявиться серія резолюцій проти Ірану та на підтримку Ізраїлю. Але найкращою підтримкою стали б не слова, а гроші. І от конгресмени були на роздоріжжі: чи то швиденько затвердити урядовий пакет на 95 мільярдів, чи то у першу винести на обговорення гроші для Тель-Авіву, а решту – пізніше. Але яка гарантія, що до України тоді взагалі дійдуть?

Визначитися конгресмени мають терміново, – публічно вимагає президент Байден. Він сказав про це під час зустрічі з прем’єр-міністром Чехії, який перебуває у Вашингтоні з візитом. Ось послухайте.

Джо Байден, президент Сполучених Штатів:

Конгрес повинен схвалити продовження фінансування. І має зробити це просто зараз. Адже росія не зупиниться в Україні.

При цьому Байден має на увазі саме свій, “великий пакет”. Американська адміністрація виступає категорично проти того, щоб його розривати – і окремо направляти фінансування Ізраїлю, а окремо Україні. Цю позицію дуже чітко озвучив один з основних спікерів адміністрації, Джон Кірбі. Пряма мова.

Джон Кірбі, стратегічний координатор Радбезу США:

У нас є два хороших друга: Ізраїль та Україна, які борються за свій суверенітет, але борються по-різному. І в обох випадках час тут проти нас. Їм потрібно діяти швидко, і необхідно, щоб допомога була надана. Цахалу та українським солдатам. Необхідно ухвалити двопартійний законопроєкт, який прийняв Сенат.

Знову ж таки, у Білому домі переконані: варто винести “великий пакет” на голосування – він буде затверджений, голосів вистачить. А якщо розірвати пакет – кажуть, це лише створило б ризики. Послухайте.

Карін Жан-П’єр, речниця Білого дому:

Якщо буде прийнято окремий законопроєкт, це їм справді не допоможе. Ми його не підтримуємо. Натомість ми вважаємо, якщо спікер представить Великий пакет на голосування, то він буде підтриманий переважною більшістю голосів. І ми хочемо бачити саме це.

Щоб визначитися, який варіант у підсумку запропонувати залу,  Джонсон всю другу половину понеділка проводив консультації із однопартійцями. І вибір складний. Якщо пакет таки розірвати – демократам теж складно буде зовсім не дати голосів за гроші для Тель-Авіву, їхні виборці, які підтримують Ізраїль, це не сприймуть. І водночас тут добре розуміють: ця ситуація дає унікальний шанс, аби відкинути суперечки і просто зараз затвердити допомогу всім союзникам Америки одразу. А вибір одного лише Ізраїля, на жаль, може загальмувати виділення коштів для України. Компроміс у підсумку знайшли, але варіант досить суперечливий. Спікер вирішив таки винести на голосування великий пакет, “пакет Байдена”, але голосувати не за весь документ, а за кожну частину окремо. Мовляв, яка країна набере необхідний рівень підтримки – така і отримає гроші. От послухайте, як він це пояснює.

Майк Джонсон, спікер палати представників Конгресу США:

Ми будемо голосувати щодо допомоги Ізраїлю, допомоги Україні, допомоги партнерам в індійсько-тихоокеанському регіоні. І маємо проголосувати за кроки, що є важливими для нашої національної безпеки: вони стосуються кредиту, закону про конфіскацію російських коштів, санкцій проти Ірану, деяких інших тем, про які ми тут досить довго говорили. Ми також дозволимо просто в ході засідання вносити поправки. І зрештою, кожен конгресмен зможе проголосувати за власним сумлінням з усіх цих питань, і кожен матиме можливість зважити та внести поправки, які, на його думку, є доречними.

І поки немає тексту законопроєкту, складно сказати – як саме оформлять все документально. Як одну резолюцію, тобто “пакетом”, чи як серію резолюцій. Тобто, допомогу таки розділять. Станом на зараз схоже, що без повернення на розгляд в Сенат все одно не обійтися. Але найважливіше – пройти Палату представників. І процес – стартує.

Previous post Генштаб закликав не втягувати ЗСУ ​у політичну боротьбу
Next post Медійники вимагають усунути Гуменюк від керівництва комунікаційним напрямком ОК «Південь» – заява