Мобілізація засуджених: Малюська розповів, чому вбивць треба відправити на війну

Верховна Рада 4 квітня у першому читанні підтримала законопроєкт про можливість добровільної мобілізації засуджених. Щоправда, стати до захисту Батьківщини зможуть далеко не всі охочі, які перебувають за ґратами. Про це в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” розповів міністр юстиції України Денис Малюська.

“Це питання дуже великої моральної дилеми. Наприклад, депутати одразу сказали: “ґвалтівників прибираємо, все що пов’язано з державною безпекою прибираємо”. Ми ці категорії вилучили. Так само вони передбачили, що не потрібно давати можливість служити тим, хто вбив дві і більше особи..

Проблема в тому, що ті, хто піде на війну, вони підуть якраз вбивати. І тут проблема етики та проблема ефективності. Можливо, ті, хто вміє вбивати, були б більш ефективними військовими, ніж ті, хто не вбивав поки що. І більш безпечними, ніж ті, хто грабував десятки років, а потім їм дали автомат, наприклад.

З іншого боку, це завжди питання менеджменту, щоб убезпечити військових, налагодити комунікацію належну. У законопроєкті передбачено, що ув’язнені, які стануть військовослужбовцями, служитимуть в окремих підрозділах. Відповідно це дозволить налагодити ліпшу координацію, і розуміння, з ким ти працюєш…

До речі, багато дискусій було щодо того, чи варто корупціонерів випускати, відправляти на фронт. Теж питання балансу. Але військові, з якими ми спілкувалися, казали: “Звісно, давайте сюди їх, хай повоюють”, – розповів Малюська.

Previous post Мобілізація авто: у кого та за яких умов вилучатимуть транспорт
Next post Жіноча збірна України з гандболу зіграє на Євро з командами Нідерландів та Німеччини