Мобілізація авто: у кого та за яких умов вилучатимуть транспорт

Автомобілі українців для фронту! За новим законом про мобілізацію, працівники ТЦК можуть вилучати транспорт громадян та організацій на потреби Збройних Сил України. Транспорт потрібен для перевезення військових, підвозу продуктів, боєприпасів.

А ще це по суті, розхідний матеріал, адже машини наших захисників – постійно під прицілом ворога. То чиї автомобілі найпершими підпадають під мобілізацію? А який транспорт, навпаки, не вилучатимуть? Ніна Коломієць з’ясовувала.

На “запорожці” на ралі в Монте-Карло! Киянин Роман Щипков показує свої автомобілі, на яких не раз ставав чемпіоном перегонів.

Роман Щипков, майстер спорту України з автомобільного ралі:

До речі, це автомобіль, котрий брав участь, вперше ми з сином проїхали власним рухом 7 000 км взимку на цьому автомобілі повністю оригінальному.

За роки захоплення автоспортом Роман зібрав колекцію ретромашин. Одні – потрібні для змагань, інші – йдуть на запчастини.

Роман Щипков, майстер спорту України з автомобільного ралі:

Власник більш ніж 5 автомобілів офіційно, і в мене ще є декілька автомобілів по довіреності…

Чоловік припускає: його старенькі авто можуть потрапити у поле зору військкомів. Новий закон про мобілізацію дозволяє вилучати на потреби ЗСУ автівки у громадян, які мають у власності більше як один транспортний засіб.

Роман Щипков, майстер спорту України з автомобільного ралі:

Наприклад, можна прийти до мене і сказати: “Пане Роман, у вас два “запорожці”. Давайте ми у вас один мобілізуємо”. Будь ласка, по-перше, це машина 70-х років, для неї потрібні спеціальні запчастини, які взагалі дуже складно купити, по-друге, такий автомобіль – може тільки перевозить продукти, і то сюди небагато їх поміститься.

Ніна Коломієць, кореспондент:

Норма про вилучення автомобілів для потреб військових – не нова, наголошують парламентарі. Вона діяла і до повномасштабного вторгнення росії. Але – важлива деталь – поширюється вона не на всі машини, а здебільшого на спецтранспорт, яким можна перевозити особовий склад, боєприпаси та військову техніку.

Федір Веніславський член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

Мова йде про автобуси й мікроавтобуси, які призначені для перевезення особового складу, і про автомобілі підвищеної прохідності. Тобто це різноманітні позашляховики, і особливо це автомобілі типу пікап, на які можна встановити відповідні зразки озброєння, для того щоби виконувати завдання. Про легкові автомобілі мова в принципі не йде, тому перейматися громадянами України, які мають у власності легкові автомобілі точно не потрібно.

І випадки, коли автомобілі вилучали на потреби фронту вже були – розповідають українські автоперевізники.

Володимир Балін, Віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників:

У нас були факти, коли були вилучені транспортні засоби. На жаль, якщо говорити про машини євро-5, євро-6 – ЗСУ не завжди має якісне паливо, щоб їх заправляти, не завжди має можливість їх обслуговувати вчасно, і такі машини, якщо їх вилучили, вони будуть стоять під забором десь у військовій частині, це неприпустима ситуація.

Утім, є у законі й винятки. Наприклад, якщо автомобіль фактично годує свого власника, вилучити його не можуть.

Антон Башловка, юрист:

Якщо знову ж таки в людини транспортний засіб є основним джерелом її доходу, тобто я не знаю, людина там таксує або перевозить вантажі, або там ще щось, то цю машину вилучити не можна.

Також – наголошує правозахисник – забирати автомобіль просто на вулиці, військові не мають права. Усе має відбуватися за процедурою.

Антон Башловка, юрист:

Це ж не просто ти на своїй машині їдеш, я не знаю, тебе там зупинили на блокпосту, там тобі дали копняка, з машини вивели, сіли й забрали її. Звичайно, ні. Коли цей автомобіль буде вилучатися відповідною комісією там чи якусь там посадовою особою, має бути складений акт вилучення цього автомобіля.

У профільному комітеті Верховної Ради обіцяють контролювати баланс, щоб вилучення автомобілів на потреби ЗСУ не стали фатальними для роботи компаній.

Федір Веніславський член Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки:

Постанова Кабінету Міністрів України має передбачати пропорційне вилучення транспортних засобів у всіх підприємств, установ, організацій відповідної галузі для того, щоб не було таких випадків, що в одного підприємця вилучають там 80% транспортних засобів, а в другого лише там один, чи два, чи п’ять, чи 10, ми передбачили, що це має бути пропорційно.

Підприємці, у кого бізнес пов’язаний з перевезеннями, знайшли спосіб уберегти робочий транспорт від реквізиції. Вони добровільно купують і передають ЗСУ саме ті автомобілі, у яких є потреба на фронті.

Володимир Балін, віцепрезидент Асоціації міжнародних автоперевізників:

Транспортні асоціації, зокрема наша, регіональні представники співпрацюють з керівниками таких центрів, з’ясовують потребу в тих чи інших транспортних засобах і скидаються, купують і передають. ЗСУ отримує той рухомий склад, який йому потрібен – це можуть бути джипи, це можуть бути невеличкі вантажівки або великі вантажівки. А перевізник використовує транспортні засоби, які є у його власності, це його господарська діяльності, заробляє гроші сплачує податки.

У законі прописано, що вилучений транспорт слід повернути після демобілізації. Якщо автомобіль буде пошкоджено чи знищено – закон передбачає його власнику грошову компенсацію.

Previous post “Проводили лінійки”: як ветерани демонтують зруйновану школу Миколаївщини
Next post Мобілізація засуджених: Малюська розповів, чому вбивць треба відправити на війну