Нідерланди не єдина країна, яка готова купити Patriot для України – Кулеба (відео)

Прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте публічно заявив, що його країна готова викупити зенітні ракетні комплекси (ЗРК) Patriot у тих країн, які не готові перевидавати їх безпосередньо до України. Водночас Нідерланди – не єдина країна, яка готова придбати ППО, щоб закрити небо для України.

Про це в ефірі національного телемарафону “Єдині новини” заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, який перебуває на саміті Євросоюзу.

“У кулуарах за зачиненими дверима була у нас дуже відверта розмова. Абсолютно всі зосереджені на ухваленні рішень. Вже не треба шукати батареї. Вже всім відомо, де ці батареї. Все, що говорила Україна раніше, підтвердилося, навіть більше є батарей, ніж сто. Є конкретне розуміння, з яких країн можна швидко доставити батареї. Тому сьогодні зробили крок до ухвалення важливих рішень. Німецький приклад, безумовно, є додатковим стимулом….

Відкрию невеличку дипломатичну таємницю. Нідерланди не єдина держава, яка готова прямо зараз купити батарею Patriot у будь-якої країни світу за ціну, яку ця країна назве. Те, що Нідерланди публічно зробили цей сигнал – це надзвичайно важливий момент. Те, що генеральний секретар НАТО чітко заявив, що не треба прикриватися потребами дотримання натівських стандартів під час ухвалення рішень про передачу Україні систем ППО – це теж дуже позитивно.

Тобто по суті, коли деякі країни кажуть: “ми вам не можемо передати батарею, тому що тоді ми не будемо дотримуватися стандарту НАТО за кількістю наявних у нас батарей”. А генсек їм каже: “не прикривайтеся мною, віддайте все, що треба Україні, це зараз головне”. І це дуже потужний сигнал”, – заявив Дмитро Кулеба.

Previous post Британець виграв суд проти рф за тортури у полоні
Next post Єврокомісії доручили ухвалити мита на імпорт агропродукції з РФ і Білорусі