Британець виграв суд проти рф за тортури у полоні

Прецедент у міжнародному праві. 300 тисяч євро компенсації москва має заплатити британцю Шону Піннеру за нелюдське ставлення до нього в полоні. Такий вирок виніс Київський суд. Шон Піннер служив морпіхом у складі ЗСУ.

Як юристи збираються вибити ці гроші? І чому ця справа може відкрити доступ до фінансових компенсацій? Далі матеріал нашої британської кореспондентки Світлани Чернецької. Вона отримала ексклюзивні інтерв’ю Шона Піннера та його адвоката.

Шон Піннер не любить, коли його називають іноземним бійцем. Так, він ветеран британської армії, але у війні проти росії воював як житель України. З 2018 року домом Піннера став Маріуполь, саме там були позиції його бригади морських піхотинців. І саме там у квітні 2022-го Шона захопили в полон окупанти.

Скибка хліба і стакан води на день. Постійні побої, ураження електричним струмом, наруга фізична та психологічна. А в кінці ще й засудження до смертної кари. Такий вигляд Шон мав після 5 місяців у руках росіян.

Шон Піннер, колишній військовополонений:

росія навіть не приховує, як катує людей. Вони показали всьому світові, як поводяться з підозрюваними в стрілянині в “Крокусі” – відрізають вуха, під’єднують струм до геніталій, нещадно лупцюють. Цей процес тортур для того, щоби люди потім зізналися: “Я винен”. Це те, що вони зробили зі мною. І цих хлопців судять як терористів, так само як і мене. Я не вбивав 140 людей на концерті, я бився в рідному місті, в рідній країні, захищаючи її від загарбників.

Шон – не перший військовополонений ЗСУ, який подав до суду проти росії за катування. Але він єдиний іноземець, який вже має позитивний вердикт із вимогою сплатити компенсацію.

Владислав Скирда, адвокат Шона Піннера:

Тортури й незаконне поводження під час перебування в полоні було застосоване до громадянина іноземної країни, і у нього є зв’язок з територією країни, де є російські активи. У нас є така надія оптимістична, що ми зможемо виконати це рішення. це буде перший прецедент, коли рф реально покарають грішми, хоча б за ті незаконні факти, які вони скоюють щодо військовополонених

Отже, наступний крок – це звернення до британського суду із проханням легалізувати вирок українського. Тут вже до справи долучаться юристи із Лондона.

Владислав Скирда, адвокат Шона Піннера:

Суд перевірить там, чи була належним чином повідомлена рф, у нас є ці факти, і відповідно, його легалізовує і вже встановлює як такий документ, який підлягає виконанню на території Сполученого Королівства. І після цього наші партнери Хоган Лавелс виконуватимуть його, звернувшись до їхніх органів виконання судових рішень, пошуку активів рф, арешту і їх реалізації з метою задоволення вимог Шона Піннера.

Навряд чи Шон побачить ці 300 тисяч євро до кінця року. А можливо, навіть і наступного. Але він все одно не збирається забирати гроші собі. Хоче все до копійки віддати на благодійність.

Шон Піннер, колишній військовополонений:

Я просто хотів отримати прецедент, щоби усі інші потім могли послідувати за мною. Це не повЕрне загиблих, не поверне дорогих людей, не поверне будинки, фотографії, минуле життя. Але воно може допомогти комусь, як британцю Енді Гіллу, якого теж обміняли зі мною, у якого прострелена рука, можливість вирішити медичні проблеми, відбудувати комусь будинок, дати новий дім і головне – мінімально відновити справедливість і дати надію тим людям, кого жорстоко катували.

Сам Шон зараз живе у Дніпрі разом із дружиною-українкою. Але багато подорожує по світу. Ділиться своїм досвідом з військовими інших країн та продовжує відстоювати інтереси України.

Шон Піннер, колишній військовополонений:

Моя боротьба тепер інакша. У мене досі болить спина та плече. Я не бачу правим оком після російської атаки під залізничним мостом у Маріуполі, тому мушу носити окуляри зараз. Мій час на передовій закінчився, мені 50 років, я починаю відчувати всі ті удари, я досі в процесі реабілітації. Але я можу боротися іншими способами – тримати Україну в центрі уваги.

Країна-агресорка цілковито проігнорувала справу Шона Піннера в Київському суді. Але це не зменшує правомірності вироку і не звільняє її від відповідальності.

До Лондона справа надійде лише за місяць. 30 днів формально дається москві для апеляції. Але паралельно в Україні триває ідентичний суд за позовом іще одного британця Ейдена Асліна. Він теж був засуджений до смертної кари. Позитивні вироки у їхніх справах можуть заохотити тисячі іноземних та й українських вояків вимагати відшкодування від країни-окупантки.

Previous post Відправка в’язнів на війну: Малюська розповів, чим мобілізація в Україні відрізнятиметься від “Вагнера” (відео)
Next post Нідерланди не єдина країна, яка готова купити Patriot для України – Кулеба (відео)