Блискуча операція. Україна збила стратегічний Ту-22М3 І це не єдиний сюрприз | новини України

Головне управління розвідки у взаємодії з Повітряними силами ЗСУ знищили російський стратегічний бомбардувальник Ту-22М3.

До 19 квітня висадка інопланетян на базу стратегічної російської авіації була ймовірнішою, ніж збитий Ту-22М3, каже ЛІГА.net військовий експерт Defense Express Іван Киричевський. “Те, що наші зенітники зможуть у польоті дістати ці літаки – росіяни навіть у страшному сні не уявляли”, – наголошує він.

Унікальна операція тривала тиждень, підтверджує ЛІГА.net представник Головного управління розвідки Андрій Юсов. Готувалися до неї довше і результат став абсолютною несподіванкою для країни-агресора.

Як Силам оборони України вдалося відкрити нову сторінку військової історії та які ще рекорди вони встановили – коротко.

ЩО ТРАПИЛОСЯ. У ніч на 19 квітня 2024 року російські окупанти завдали комбінованого удару по Україні – 22 ракети різних типів та 14 ударних безпілотників, заявили у Повітряних силах.

Внаслідок протиповітряного бою знищено 29 повітряних цілей:

  • 2 крилаті ракети Х-101/Х-555;
  • 14 ударних БпЛА типу Shahed-131/136;
  • 11 керованих авіаційних ракет Х-59/Х-69;
  • 2 крилаті ракети Х-22.

Росіяни вперше завдали по Україні масштабного удару ракетами Х-59/Х-69. ЛІГА.net представник Повітряних сил Ілля Євлаш.

“Вони запустили 12 ракет Х-59/Х-69, з них 11 ми збили. Також застосували шість крилатих ракет Х-22 з далеких стратегічних бомбардувальників Ту-22М3. Дві ми збили. Дві, на жаль, – ні. Ще дві – зникли з локатора”, – каже Євлаш.

І вперше зенітні ракетні підрозділи ЗС у взаємодії з розвідкою знищили далекий стратегічний бомбардувальник Ту-22М3 – носія крилатих ракет Х-22, повідомив командувач ЗС Микола Олещук.

Співбесідник ЛІГА.net у Силах безпеки та оборони зазначив, що Ту-22МЗ атакували на відстані 300 км від України.

Міноборони РФ заявило, що Ту-22М3 ВКС Росії розбився в Ставропольському краї після виконання бойового завдання при поверненні на аеродром базування. Попередньо причиною аварії назвали технічну несправність. Три члени екіпажу нібито евакуювалися, “продовжується пошук одного льотчика”.

ЧОМУ ЦЕ ВАЖЛИВО. Збити Ту-22М3 у повітрі – це дуже яскраве досягнення, зазначає аналітик Defense Express.

“З повною масою близько 180 тонн він абсолютно неманеврений. Просто рівненько долетів до точки, відстрілявся і полетів назад. Дорогою не мало статися жодних сюрпризів, типу “технічної несправності” у вигляді української ракети. Але тут ось такий фантастичний сюрприз стався”.

Сюрприз справді вийшов несподіваним, підтверджує ЛІГА.net Юсов: “Ні екіпаж, ні всі служби підтримки та забезпечення російських повітряних сил не розраховували, що за 300 км від кордону стратегічний бомбардувальник можна вразити”.

Екіпажі таких літаків беруться за роботу із розрахунку, що їх ніколи ніхто не зіб'є, додає Киричевський. Можна припустити, що російське командування зараз почувається дуже некомфортно.

Співбесідник ЛІГА.net у Силах безпеки та оборони розповів, що засобом ураження був зенітний ракетний комплекс далекого радіусу дії С-200. Експерт Defense Express переконаний: враховуючи відстань удару, йдеться не про С-200 у паспортній дальності 280 кілометрів (принаймні у класичній модифікації) і не про Patriot.

“Ймовірно, йдеться про певну українську “вундерваффу” з поштучним та дорогим виробництвом, – вважає Киричевский. – У США є зенітна ракета SM-6, яка могла б потрапити на таку дальність. Вона дуже дорога – на експорт її вартість може становити більше $5 млн за одиницю. У нас для таких ракет немає пускових установок.

ЩО ДАЛІ. Очікувати, що такі складні операції стануть регулярними, найближчим часом не варто, застерігає Євлаш.

“Операція блискуча, але унікальна, – пояснює прес-секретар Повітряних сил ЗСУ. – Потрібно було звести низку факторів для її реалізації: час, місце, погодні умови, рельєф, ефект несподіванки”.

Такі операції мають штучний характер і потребують тривалої підготовки, підтверджує ГУР. Інформація про те, скільки боєздатних бомбардувальників залишилось у РФ, уточнюється. Але виготовлення нових Ту-22М3 для Росії практично неможливе.

“Звичайно, після цього ворог переглядатиме тактику застосування подібних літаків, а також їхнє прикриття як з повітря, так і наземними силами”, – каже представник ГУР.

Українські можливості щодо поразки сил противника, схоже, поступово зростають, зазначає Іван Киричевський:

“Треба віддати належне зенітникам. Збито одразу дві ракети Х-22, які до цього не збивались – значне досягнення. Плюс – одразу 11 ракет Х-59/Х-69. Вони підступні, і збити їх – важка робота. Раніше в таких кількостях це не вдавалося”.

Зона поразки точно розширена, уточнює Юсов: “І такі операції для ворога тепер будуть постійним фактором додаткової небезпеки”.

Читайте також: “Влучно, але обмежено. Поки що”. Трипільську ТЕС зруйнували ракетами Х-69 – чому це погано

Previous post На Івано-Франківщині бандити у військовій формі при “огляді” автомобіля викрали 8 мільйонів
Next post Домінік Гашек виступає проти Росії – реакція футболіста Томаша Виходіла