Комбриг “Азова” Прокопенко просить США скасувати заборону на передачу зброї його бійцям | новини України

Денис Прокопенко заявив, що з 2017 року досі США не можуть надати “Азову” військову допомогу через відповідну поправку.

Мілана Головань Мілана Головань

Редактор новин LIGA.net

Комбриг "Азова" Прокопенко просить США скасувати заборону на передачу зброї його бійцям
Денис Прокопенко (Фото: gресс-служба ”Азова”)

Командир бригади Національної гвардії “Азов” полковник Денис “Редіс” Прокопенко в колонці для Української правди заявив, що “азовці” досі не отримують військової допомоги від США через заборону, запроваджену американськими законодавцями у 2017 році.

За його словами, з 2017 року досі у низці Законів про консолідовані асигнування США (Appropriations bill) міститься поправка, яка забороняє надані цим законом кошти використовувати для озброєння, навчання або іншої допомоги “Азову”.

2015 року конгресмен Джон Коньєрс-молодший, демократ від штату Мічиган, запропонував цю поправку. Конгрес у свою чергу схвалив її, оскільки журнал Foreign Affairs, а також “інші провідні ЗМІ” описували “Азов” як “відверто неонацистський та фашистський”, розповів Прокопенко.

Водночас він наголосив: якби пропагандистські тези про “неонацисти” мали місце, тоді делегації бійців “Азова” не приймали б у США, країнах Європи, Ізраїлі.

Це стало причиною, через яку у 2022 році під час оборони Маріуполя “Азов” не мав нового західного озброєння, зазначив “Редіс”.

“Тоді ми стримували переважаючі сили противника в оточеному Маріуполі, використовуючи вкрай обмежені ресурси і показали надзвичайно високу ефективність”, – висловився комбриг.

Після повномасштабного вторгнення “азовці” досі не мають змоги їздити на більшість провідних західних військових навчань, вони також не отримують необхідне озброєння, яке союзники передають Україні, додав він.

З 2014 року “Азов” перестав бути батальйоном та став окремим загоном спеціального призначення. З лютого 2023 року – це 12 бригада спецпризначення “Азов” Національної гвардії.

Командир Азова “Редіс”: Війна на роки. Вибір – брати зброю до рук чи працювати на оборону

Previous post Шпигунство: Німеччини озвучила вимоги до Росії через шпигунів – новини на LB.ua
Next post У порту на Одещині сили РФ знищили агропродукцію, яка прямувала до Азії і Африки – Мінвідновлення