Угорщина блокуватиме 2 млрд євро допомоги для України через “дискримінацію спільнот” | новини України

Угорський глава МЗС Сійярто заявив, що поки ситуація не зміниться – надання допомоги не погодять

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

Угорщина блокуватиме 2 млрд євро допомоги для України через "дискримінації спільнот"
Петер Сіярто (Фото: EPA)

Угорський міністр закордонних справ Петер Сійярто заявив, що Будапешт блокуватиме допомогу Європейського Союзу для України у розмірі 2 млрд євро через те, що в Україні досі не припинилася “дискримінація угорських спільнот”. Про це повідомляє видання Index.

Він зазначив, що в Брюсселі хочуть, щоб на додаток до заблокованих Угорщиною 500 млн. євро, Будапешт погодився на виділення членами ЄС ще 1,5 млрд. євро для України.

За його словами, доки ситуація не зміниться, надання допомоги не погодять.

“Позиція Угорщини залишається незмінною: поки ми не отримаємо гарантій від української сторони, що вони припинять полювати на угорські компанії, ми не зможемо сприяти ухваленню таких рішень”, – наголосив Сійярто.

  • Під час зустрічі в Ужгороді, яка відбулася 29 січня 2024 року, Сійярто заявив, що угорська сторона сформулювала прохання в 11 пунктах України щодо прав національних меншин.
  • Також глава угорського МЗС висловився про процес відновлення довіри між державами, що може знадобитися тривалий час. Він вважає, що між країнами “тривалий шлях відновлення довіри”.
  • 5 березня Сійярто заявив, що документ у відповідь, відправлений українським урядом, не містить жодного прогресу щодо повного відновлення прав угорської меншини Закарпаття, які були у нього до 2015 року. За словами Сійярто, зустріч прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана та президента Володимира Зеленського не відбудеться, доки Київ “не поверне” ці права.

Читайте також: Куліба: Суперечки з Угорщиною щодо нацменшин – наслідок вторгнення Росії у 2014 році

Previous post Проблема залишається в тому, що нам ніхто не повинен надавати підтримку, і не буде, якщо ми виглядатимемо безперспективною інвестицією
Next post Підлеглі Резнікова пішли під суд