Радник Байдена заявив, що США продовжать постачати Україні ракети ATACMS новини України

Джейк Салліван підтвердив, що Україна отримала ATACMS у рамках попереднього пакету військової допомоги.

Тетяна Ланчуківська Тетяна Ланчуківська

Редактор новин LIGA.net

Радник Байдена заявив, що США продовжать постачати Україні ракети ATACMS
Джейк Салліван (Фото: EPA)

Сполучені Штати Америки й надалі продовжуватимуть постачати Україні далекобійні ракети ATACMS. Про це на брифінгу повідомив радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван.

“Як я вже сказав у вступному слові, ми вже відправили кілька, і тепер, коли ми маємо додаткові повноваження та кошти, ми відправимо більше”, – заявив він.

Салліван зазначив, що в лютому президент США Джо Байден наказав надати Україні “значну кількість” ракет ATACMS. Вони увійшли до пакету допомоги, який американський лідер схвалив 12 березня.

“Ці ракети вже прибули в Україну. Це сталося після того, як Росія використала проти України північнокорейські балістичні ракети, а також збільшила атаки на цивільну інфраструктуру”, – сказав він.

Радник американського президента наголосив, що Україна зобов'язалася використовувати ATACMS лише всередині держави, а не для ударів по об'єктах на території Росії.

ДОВІДКА

ATACMS – американські балістичні ракети наземного базування. Вони можуть нести як окремі боєголовки, і касетні заряди. Запуск провадиться з установок HIMARS або високомобільних артилерійських ракетних систем. У жовтні 2023 року стало відомо, що Україна отримала від США найстарішу та базову версію ATACMS із касетною бойовою частиною, яка б'є максимум на 165 км. Інші модифікації з унітарною боєголовкою мають дальність до 300 км., а експериментальний варіант ракети PRISM – до 500 км.

  • 12 березня Politico повідомляло, що адміністрація Байдена може оголосити про постачання Україні “певної кількості” ракет ATACMS, здатних бити на 160 км.
  • У той же день США оголосили військову допомогу Україні на $300 млн. У пакет увійшли артилерійські снаряди та боєприпаси для HIMARS. Про постачання ATACMS офіційно не повідомлялося.
  • 24 квітня видання Politico повідомило, що у березні США таємно відправили в Україну ракети ATACMS великої дальності. Голос Америки, посилаючись на неназваного високопосадовця зі США, повідомив, що Україна використала ATACMS у ніч проти 24 квітня.

Зеленський: У домовленостях про ATACMS для України всі точки розставлені

Previous post ЄС хоче зміцнити транспортні зв’язки з Україно і Молдовою – новини на LB.ua
Next post Українські льотчики розпочали навчання пілотуванню на F-16 у Франції – ЗМІ