РФ ветувала резолюцію про заборону ядерної зброї у космосі – у США прокоментували | новини України

У США вважають, що Росія розробляє новий супутник, який несе ядерний пристрій

Уляна Кричковська Уляна Кричковська

Редактор новин LIGA.net

РФ ветувала резолюцію про заборону ядерної зброї у космосі – у США прокоментували
Джейк Салліван (Фото: EPA)

Росія наклала вето на проект резолюції Радбезу ООН проти поширення зброї, зокрема ядерної, у космічному просторі, повідомив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця. Радник президента США з національної безпеки Джейк Салліван прокоментував це.

“За” документ, внесений Японією та США, проголосувало 13 членів Ради безпеки з 15 (США, Великобританія, Франція, Алжир, Гайана, Еквадор, Мозамбік, Сьєрра-Леоне, Мальта, Республіка Корея, Словенія, Швейцарія, Японія). “Проти” висловилася тільки Росія, а Китай утримався.

Згідно з проектом резолюції Радбезу ООН, “всі держави, що особливо володіють значним космічним потенціалом, повинні активно сприяти досягненню цілей мирного використання космічного простору та запобігання гонитві озброєнь у космічному просторі”.

Салліван зазначив, що в резолюції був би заклик до всіх держав-членів не розробляти ядерну зброю, спеціально призначену для виведення на орбіту.

“Розміщення державою-учасницею ядерної зброї на орбіті не лише порушить Договір про космос, а й поставить під загрозу життєво важливі послуги зв'язку, науки, метеорології, сільського господарства, торгівлі та національної безпеки, які всі супутники надають товариствам по всьому світу”, – заявив Салліван.

Він зазначив, що США вважають, що Росія розробляє новий супутник, який несе ядерний пристрій.

“Ми чули, як Путін публічно заявляв, що Росія не має наміру розміщувати ядерну зброю в космосі. Якби це було так, Росія не ветувала б цю резолюцію”, – заявив він.

  • У 2023 році Росія вийшла з кількох міжнародних документів, які контролюють озброєння.
  • Зокрема, вийшла із Договору про звичайні збройні сили в Європі, який передбачав знищення надлишкової зброї. Також у РФ скасували дію Договору про всеосяжну заборону ядерних випробувань та призупинили участь у Договорі про скорочення стратегічних наступальних озброєнь.

Previous post Ловці «шахедів». Вечір з мобільною вогневою групою ДФТГ
Next post Апеляція ВАКС визнала Валерія Пацкана невинним | новини України