Українці зможуть перебувати у Німеччині з недійсним паспортом – Deutsche Welle | новини України

У Сенаті Берліна зазначили, що німецька влада повинна мати можливість “хоч якось” встановити особистість

Влада Дубік Влада Дубік

Редактор новин LIGA.net

Українці зможуть перебувати у Німеччині з недійсним паспортом – Deutsche Welle
Берлін (Ілюстративне фото – Pixabay.com)

Рішення Міністерства закордонних справ призупинити надання консульських послуг українським чоловікам не вплине на їхнє право перебувати в Німеччині та всі пов'язані з цим можливості. Про це повідомив представник берлінського Сенату у відповідь на запит української служби німецької медіакомпанії Deutsche Welle.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

У берлінському уряді зазначили, що рішення МЗС не змінить статусу біженців українських чоловіків у Німеччині. Головне, щоб німецька влада мала можливість “хоч якось” встановити особистість.

Представник Сейму Берліна зазначив, що наявність українських паспортів не впливатиме на можливість перебувати у Німеччині та інші пов'язані з цим можливості.

За його словами, якщо українське посольство чи консульство відмовить громадянинові України у видачі чи продовженні його паспорта лише на підставі непройденої ним служби в армії, місцеве управління видасть йому проїзний документ, який замінить паспорт.

Водночас, як він зазначив, це робитиметься “тільки у виняткових випадках”. Особи призовного віку повинні довести наявність для цього вагомих причин.

“Відповідні платні клопотання про видачу німецького проїзного документа ретельно перевірятимуться і, як правило, відхилятимуться”, – додав представник Сенату Берліна.

  • Із 23 квітня українським чоловікам за кордоном призупинили надання консульських послуг. Кулеба заявив, що це було зроблено за його дорученням і перебування чоловіків за кордоном не звільняє від обов'язків перед Батьківщиною. Згодом у МЗС повідомили, що консульські послуги для українців за кордоном тимчасово обмежили, щоб погодити документацію із новим законом про мобілізацію.
  • 24 квітня Кабмін заборонив пересилання закордонного паспорта та паспорта громадянина України за межі держави для чоловіків віком від 18 до 60 років.
  • У МЗС уточнили, що ухвала стосується лише документів, що оформлюються Державною міграційною службою, зокрема держпідприємством “Документ”.
  • Міністр оборони Польщі заявив, що Варшава готова допомогти Україні повернути чоловіків призовного віку. З аналогічною позицією виступив і його литовський колега.

Читайте також: Окрім дітей віком до 12 років: у Варшаві перестали видавати документи українцям. У МЗС прокоментували

Previous post На Закарпатті затримали шісьох нелегалів-плавців – новини LB.ua
Next post Нацбанк змінив прогноз інфляції на кінець 2025 року новини України