Нацбанк змінив прогноз інфляції на кінець 2025 року новини України

НБУ очікує, що до кінця 2025 року інфляція сповільниться до 6%, а за підсумками 2026 року – до 5%

Наталія Софієнко Наталія Софієнко

Редактор новин

Нацбанк покращив прогноз інфляції на кінець року
Ілюстративне фото: depositphotos.com

НБУ покращив прогноз інфляції до 8,2% на 2024 рік і очікує на її закріплення в цільовому діапазоні 5% ±1 п. п. протягом наступних років. Про це регулятор оголосив у четвер, 25 квітня.

Як і раніше, НБУ прогнозує помірне посилення інфляційного тиску цього року з урахуванням очікуваного вичерпання ефектів великих урожаїв попереднього року, подальшого відновлення споживання та підвищення видатків бізнесу в умовах війни.

“Водночас, враховуючи кращу фактичну інфляційну динаміку та покращення інфляційних очікувань, прогноз інфляції до кінця цього року знижено з 8,6% до 8,2%”, – повідомили у Нацбанку.

Регулятор прогнозує, що в наступні роки інфляція повернеться до цільового діапазону 5% ± 1 п. п. і залишатиметься в межах.

“Цьому сприятиме як поступова нормалізація умов для функціонування економіки, так і послаблення зовнішнього інфляційного тиску, а також послідовні заходи монетарної політики НБУ. , – додали до НБУ.

Нацбанк покращив прогноз інфляції на кінець року
Інфографіка: НБУ

Річна інфляція в Україні знизилася до 3,2% у березні. Інфляція на споживчому ринку у березні порівняно з лютим становила 0,5%, з початку року – 1,2%. Базова інфляція у березні, щодо лютого, склала 1%, з початку року – 1,8%.

Previous post Українці зможуть перебувати у Німеччині з недійсним паспортом – Deutsche Welle | новини України
Next post Уряд Данії погодив додаткові 590 мільйонів євро військової допомоги Україні у 2024 році