Рекордний пакет допомоги: що Україна отримає від Великої Британії

Ракети для ППО та далекобійні “Storm Shadow”, боєприпаси, дрони та броньовані машини. Рекордний пакет допомоги на 617 мільйонів доларів – отримає Україна від Великої Британії. Лондон терміново надсилає Києву військову допомогу. Чому саме зараз, услід за Сполученими Штатами Америки, розповість наша британська кореспондентка Світлана Чернецька.

Цей військовий пакет – найбільший від початку повномасштабного вторгнення, який Лондон відправляє до Києва. Попри те, що британці не скупляться на допомогу. Ще до початку великої війни – Україна отримувала ракетні системи “NLAW”. За минулі два роки на військову підтримку Лондон витрачав по 2 мільярди 300 мільйонів фунтів стерлінгів на рік. Велика Британія першою відправила нам танки та ракети великої дальності. Цього року видатки мали збільшитися до двох із половиною мільярдів. Але цей екстрений пакет означає, що Британія витратить цьогоріч цілих 3 мільярди фунтів на зброю та техніку для України.

Орися Луцевич, керівниця Українського форуму аналітичного центру Chatham House (Лондон):

Велика Британія, як і інші європейські країни, усвідомлюють ризики продовження американської допомоги. І ми бачимо, що ця ситуація із затримкою майже на 6 місяців дуже дорого коштувала українському народові і насправді погіршує безпеку в Європі. Тому вже з кінця минулого року, коли було зрозуміло, що йде блокування української допомоги через внутрішньополітичні американські реалії, то великі країни Європи, і зокрема Велика Британія, Німеччина, Франція усвідомлюють, що потрібно на двосторонньому рівні вкладати довгочасні проєкти підтримки війни в Україні, підтримки перемоги в Україні.

У Міністерстві оборони Великої Британії кажуть: у цьому Пакеті зібрали більше засобів, які необхідні для того, щоб вигнати путіна та відновити мир і стабільність в Європі. Це зброя для боротьби на землі, у повітрі та у воді. Київ отримає 1600 різних ракет, зокрема для протиповітряної оборони та далекобійні “Storm Shadow”. Саме ними торік у вересні ЗСУ завдали нищівних ударів по штабу Чорноморського флоту в Севастополі, а згодом – по кораблях країни-агресора. Крім того, Лондон збирається швидко доправити 4 мільйони патронів, понад 400 броньованих всюдиходів, 60 човнів та катерів, потужні британські дрони. А також інженерні засоби. Адже будь-яку техніку треба оперативно ремонтувати. І українські, і західні експерти намагаються за цією зброєю та обладнанням розгледіти приховане послання. З одного боку – Лондон ділиться тим, що має в наявності та в чому його армія сильніша, зокрема, технікою для подолання водних перешкод. З іншого боку – це може бути натяк на те, що ЗСУ треба збільшувати активність на півдні. Щоби тиснути на лівобережжя Херсонщини та наближатися до окупованого Криму.

Шон Белл, військовий аналітик, віцемаршал авіації у відставці:

Що більше човнів ви даєте Україні, що більше ракет великої дальності, то успішніше українці утримуватимуть Чорноморський флот за межами поля бою, а отже, зростає загроза окупантам у Криму. Втрата Криму – це стратегічний програш росії. Він змусив би кремль переосмислювати всю військову стратегію. Я не уявляю, якою є стратегія України, але суть у тому, що треба зробити щось, що надасть Україні перевагу на полі бою.

Усі свої військові зобов’язання Лондон вписує до двосторонньої безпекової угоди з Києвом. І це важлива деталь. Адже Британія стоїть на порозі загальних виборів. Імовірно, консерватори втратять уряд. А отже, це ще й такий собі прощальний жест із боку Консервативної партії та прем’єр-міністра Ріші Сунака. Бо якщо до влади прийдуть лейбористи, вони, звісно, підтримуватимуть й надалі Україну. Але історично на оборону вони витрачають менше, ніж на інші сфери життя. Тож закріплення зобов’язань у безпековому договорі – це певне страхування української допомоги на майбутнє.

Орися Луцевич, керівниця Українського форуму аналітичного центру Chatham House (Лондон):

Вони убезпечують підтримку від внутрішньополітичної конкуренції в країні, вони роблять її більш передбачуваною, довгостроковою. Ну, і це теж дуже важливий сигнал для путіна, що йому не вдасться розхитати оцю допомогу, і що можна уникнути якоїсь такої кризи, що це стратегічне рішення вже ухвалене на забезпечення української перемоги.

Шон Белл, військовий аналітик, віцемаршал авіації у відставці:

Західні технології дають потужний помножувальний ефект. Тобто замість того, щоб артилерійські постріли просто літали туди-сюди на полі бою, зараз можна використовувати радари й визначати – звідки ворог стріляє. І у відповідь завдавати удару саме по тій точці. А отже, замість вистрілювати по 20 тисяч пострілів на день, російський солдат розумітиме: коли я вистрелю – стану прямою ціллю. Розумна зброя від Заходу – це те, що може змінити перебіг війни.

У Міноборони Великої Британії кажуть: не дозволять світові забути про Україну та її боротьбу за свободу. Обіцяють постійну підтримку – до перемоги.

Previous post На Черкащині вода підтоплює двори та будинки
Next post на фронті було 114 зіткнень, переважно на Донеччині