Глобальне єднання заради миру: як закінчити війну в Україні та запобігти полікризі – новини України, Політика

Пані та панове, які сьогодні присутні тут: у Європі, у Швейцарії, у Давосі. Огляньтеся залом: скільки і яких тут присутніх людей. Скільки та яких людей візьмуть участь у заходах Світового економічного форуму цього року. Глави держав, керівники міжнародних організацій, лідери бізнесів, провідні економісти, громадські діячі, журналісти та науковці.

Люди, що впливають на народи та індустрії по всьому світу. Вас усіх поєднує один факт – ви справді дуже впливові.

Але є і те, що роз’єднує вас – не всі використовують цей вплив. Або іноді використовуєте його так, що це ще більше роз’єднує.

Такий форум як Давоський економічний форум існує тому, що всі ми глибоко віримо в те, що немає такої глобальної проблеми людства, яку ми не змогли б вирішити. У нас вистачить енергії та сил.

Вага нашого загального впливу більша за вагу існуючих викликів.

Але щоб була сума, повинні бути підсумовані всі компоненти, і це глобальна співпраця. І тим важливіше це розуміти саме зараз, коли агресія Росії в Європі ставить перед собою різні виклики перед світом у вигляді однієї повномасштабної кризи.

Поки що людство стоїть перед загрозою краху того світу, яким ми його знаємо, до якого ми звикли. Або якого ми прагнемо.

Яким буде життя у світі, в якому буде дозволено завдавати ударів з танків по атомних електростанціях. Що буде з інфляцією, коли руйнуватимуться державні кордони, а цілісність країн руйнуватиметься лише за чиїмось бажанням.

Що буде з вартістю життя, коли не мільйони, а десятки мільйонів людей будуть змушені тікати від масового голоду та стануть біженцями?

Як світ хоче досягти кліматичної нейтральності, якщо досі не зупинив спалення російською армією цілих міст України? Це те, що Росія робить своєю артилерією, ракетами, іранськими безпілотниками. Ви всі чудово знаєте, що російська агресія не обмежиться українськими кордонами. Ця війна може піти далі, зробивши кризу глобальнішою, якщо російський агресор не програє. Інакше кажучи, якщо вага нашого загального впливу не переважить агресію.

Мій чоловік, президент України, у зверненні до країн-лідерів G19 запропонував формулу того, як ми можемо стати потужними у миротворчій діяльності. Це план із 10 пунктів. 10 пунктів

про те, як переважити російську агресію, а значить про те, як не допустити існуючих регіональних і глобальних криз в одну повномасштабну загальносвітову кризу.

Ці пункти не є суто політичними, кожен з них має відчутний людський вимір. Це вимір батьків, які плачуть під реанімаційними палатами, де лікарі борються за життя їхньої пораненої дитини. Або хлопчика, сім’ю якого розстріляли в автомобілі окупанти під час евакуації. Це вимір фермерів, котрі бояться повернутися на свої поля, які замінювали російські окупанти. Це вимір людей, які втратили вдома і змушені шукати притулок там, де їх можуть прийняти. Прошу вас подивитися на необхідність зупинити це вторгнення саме так – очима людей, життя яких було перетворено на хаос агресивними діями Росії.

Коли у формулі світу ми говоримо про радіаційну та ядерну безпеку, ми маємо на увазі, що не можна допустити появи нового Чорнобиля. Ми не хочемо, щоб діти десь у світі були змушені вчитися, як уберегтися від променевої хвороби. Коли ми говоримо про продовольчу безпеку, ми маємо на увазі, що кожна людина має право на їжу. Принизливо і проти самої природи людини, яка у ХХІ столітті десь можливий масовий голод. Тим більше – через агресію якоїсь божевільної країни.

Коли ми говоримо про енергетичну безпеку, маємо на увазі, що жодна дитина у світі не повинна робити домашнє завдання при свічках, як зараз доводиться робити дітям в Україні. Або щоб жоден лікар не мав робити операції при світлі ліхтарів, як це було нещодавно у Львові та Києві.

Для мене найболючіший пункт формули світу – звільнення всіх військовополонених та депортованих. Тих тисяч українців, яких вивезли до Росії, і яким брешуть, що ніхто їм не збирається допомогти. Вони не єдині, хто переживає тортури. Їхні родини також переживають тортури невизначеності. Це і про тисячі дітей, яких ми маємо захистити від руйнування зв’язку з їхньою рідною та Батьківщиною, яку робить Росія, віддаючи тисячі українських дітей на незаконне усиновлення російськими сім’ями. І це не просто спроба Росії стерти дітям пам’ять про те, хто вони є. Це злочин проти суті батьківства, проти початкового зв’язку між матір’ю та дитиною, батьком та дитиною.

Кожен має право життя. Тому окремий пункт формули світу – виведення російських військ із усієї суверенної території України. І таким чином – гарантувати припинення бойових дій та терору з боку російських окупантів проти українців. Це відновить силу міжнародного правничий та статуту. Чисто з людського погляду на окупованих Росією українських теренах живуть мільйони наших людей. Вони чекають на звільнення. І поки вони чекають, мільйони людей змушені відчувати страх та репресії з боку росіян.

Ще один пункт формули – справедливість. Це те, чого прагне гідність кожної людини, яка загинула під завалами власного будинку.

Це те, чого вимагають діти та дорослі, які втратили кінцівки через російські удари. Кожен з тих, хто вижив у підвалах Маріуполя, поки місто стирали з лиця Землі російські снаряди та бомби. Кожен із тих, хто мріяв про порятунок у Бучі, ховаючись від російських катів. Справедливість потрібна, що більше ніхто у світі не спало на думку, що військові злочини та геноцидна політика можуть залишитися не покараними.

Це потрібно не лише живим та загиблим українцям. Це потрібно світові, бо ніхто не повинен думати, що подібне насильство може знову повторитись.

Формула світу не повертає безпеку лише людям. Кожен, хто бачив понівечену та спалену українську землю від російських ударів, спалені ліси, закриті території через тисячі мін, розуміє, наскільки травмована природа залишиться наступним поколінням.

Нині в Україні немає абсолютно безпечних та вихідних місць від війни. Усі, хто зараз перебуває в Україні, щодня ризикують своїм життям.

Для Росії немає табу. Саме зараз в українському місті Дніпро продовжують розбирати завали багатоповерхового будинку, зруйнованого російською протикорабельною ракетою. Російські військові запустили ракету, яку створювали, щоб знищувати авіаносці проти цивільної інфраструктури. Сьогодні вранці було відомо про 43 жертви, у той час, коли відкрився цей форум – їхня кількість зросла до 43-х. Люди просто були вдома у суботу. Це достатня причина для Росії вбивати.

Тому дев’ятий пункт формули світу про гарантоване недопущення ескалації. І, звичайно, має бути фіксація завершення цієї війни. Не для того, щоб мати дату для відліку мирного часу, а тому, що світ не дорівнює перемир’ю. Щоб українці, яких через цю війну розкидало світом, могли повернутися додому. Щоб із фронту повернулися батьки, матері, сини та дочки. Щоб з’єдналися сім’ї, яких роз’єднала ця війна.

Єднання це те, що повертає світ.

Є стара приказка, якщо люди згуртуються, зможуть посунути навіть гору Тайшань. Ми віримо, що світ згуртується заради миру.

Україна вже отримала позитивні відповіді від багатьох глав держав щодо співробітництва для реалізації цієї формули світу.

Цей рік може стати роком не полікризи, про яку всі говорять, якщо вона стане роком української формули реалізованого світу.

Слава Україні!

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Статті, що публікуються в розділі “Думки”, відображають думку автора і можуть не збігатися з позицією редакції LIGA.net

Previous post У Казахстані посилили порядок перебування іноземців без візи
Next post Колишній держсекретар США Кіссінджер підтримав членство України в НАТО