Джонсон: Якби Україна була членом НАТО, війни не було б, Альянс помилився з Путіним – новини України, Політика

Якби західні партнери були більш послідовними та сміливими щодо членства України в НАТО, повномасштабного вторгнення Росії можна було б уникнути. Про це пише колишній прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон у своїй колонці у Washington Post.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

“Протягом десятиліть ми використали дипломатичну двозначність щодо НАТО та України – і це закінчилося повною катастрофою”, – зазначає він.

На думку Джонсона, разом із меседжем України про “відчинені двері” НАТО одночасно посилав сигнал Росії про те, що Україна ніколи не буде членом Альянсу.

Результатом стала “найгірша війна в Європі за 80 років”.

Екс-прем’єр зазначив, що якщо раніше, до 2014 року, в українському суспільстві справді не було консенсусу щодо вступу до НАТО, то зараз підтримка цього рішення “зашкалює”; згідно з останніми опитуваннями, понад 83% українців висловлюються за членство в Альянсі.

Також раніше в НАТО говорили, що ЗСУ несумісні з військами Альянсу, пише Джонсон. Наразі українці з легкістю освоюють західне озброєння у найкоротші терміни, зазначає він.

“Немає абсолютно нічого, чому НАТО могло б навчити українців у веденні війни – насправді це вони могли б навчити нас багато чому”, – йдеться в колонці.

Він переконаний, що ніколи не слід було брати аргумент про те, що вступ України до НАТО буде “провокацією” для диктатора Володимира Путіна. Джонсон нагадав, що на саміті у Бухаресті у 2008 році Україна не отримала ПДЧ, а лише “кілька теплих слів про можливість членства” Путін був цим задоволений. “Що він зробив далі?

Він наголошує, що НАТО “нічого не зробило для захисту України та просування її членства”. Путін вторгся в Україну, “бо вважав – з численними доказами – що ми не дуже серйозно ставимося до захисту України”.

“Якби ми були досить сміливими і послідовними, щоб запровадити Україну в НАТО — якби ми справді мали на увазі те, що говорили, то цієї повної катастрофи вдалося б уникнути”, – йдеться в колонці.

На думку Джонсона, “українцям потрібно дати все необхідне, щоб закінчити цю війну якнайшвидше, і ми повинні розпочати процес прийняття України до НАТО, і розпочати його зараз”.

  • Голова військового комітету НАТО Роб Бауер заявив, що Альянс готовий до прямої конфронтації з Росією.

Читайте також: Генсек НАТО звернувся до Заходу: Бажаєте миру завтра – терміново дайте Україні все, що є

Вадим Ребрина

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post Комаровський розповів, чи небезпечно покривати нігті гель-лаком із застосуванням сушіння
Next post шкірки апельсинів можна використовувати в побуті — Цікaвинки — tsn.ua