росія домовилася про постачання іранських безпілотників ще 2021 року – експерт – новини на УНН

КИЇВ. 1 лютого. УНН. Домовленості про постачання іранських безпілотників Росії було досягнуто ще наприкінці 2021 року. Але остаточне рішення було ухвалено у липні 2022 року з моменту візиту путіна до Тегерану. Про це на брифінгу повідомив виконавчий директор Центру близькосхідних досліджень Ігор Семиволос. УНН.

Цитата

«Домовленості про постачання БПЛА, мабуть, було досягнуто ще в грудні 2021 року, але фінальне рішення було ухвалено під час візиту путіна до Тегерану в липні 2022 року. Тоді ж йшлося і про ракети середньої дальності. Але слід сказати, що Іран не до кінця довіряє Росії, як і Росія не довіряє Ірану. Їхні стосунки вибудовуються за принципом “хто перший кого здасть”. У рамках цієї недовіри існує дискусія, хто перший має що постачати. Тому і Іран, і Росія, не довіряючи один одному, відкладають остаточне рішення. Я думаю, що ключова проблема Ірану полягає в тому, що в цій країні далеко не всі представники політичного класу схвально ставляться до такої тісної співпраці з росією, а частина воліла б повернутися до ядерної угоди зі США», – зазначив Семиволос.

Доповнення

Білий дім прямо звинуватив Іран у брехні про продаж безпілотників Росії. Західні офіційні особи кажуть, що було поставлено сотні безпілотників, які у короткостроковій перспективі використовувалися для руйнування електроенергетичної інфраструктури України.

Українська розвідка раніше повідомила, що було доставлено 1750 безпілотників. Президент України Володимир Зеленський заявляв, що росія прагне придбати у Ірану 2400 безпілотників.

Про поглиблення ірано-російського союзу вперше стало відомо у червні, коли владимир путін відвідав у Тегерані нового президента Ірану Ебрахіма Раїсі. Вони знову зустрілися 16 вересня у Шанхайській організації співробітництва, де повідомили, що завершують роботу над новим договором з торгівлі та безпеки.

Previous post Литва не бачить сенсу у послах Росії в країнах ЄС – новини на УНН
Next post Реєстр великих платників податків України, незважаючи на війну, за рік збільшився на 220 компаній