Розвідка ФРН розслідує зв’язки високопоставленого “крота”, який працював на РФ – Spiegel – новини України, Політика

Зовнішня розвідка Німеччини продовжує розслідування щодо одного з керівників її підрозділів, який підозрюється на шпигунстві на користь Росії, та виявила спосіб його зв’язку з ФСБ. Про це повідомляє Spiegel.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Наприкінці 2022 року повідомлялося, що агенту, який працював на користь Росії в Службі зовнішньої розвідки Німеччини (BND), вдалося виявити завдяки інформації, отриманій від “розвідслужби однієї з дружніх країн”.

21 грудня поліція заарештувала у Берліні співробітника BND, який у повідомленнях для преси називається “Карстен Л.” За даними медіа, заарештований очолював відділ BND з моніторингу інформації в цифровому середовищі та прослуховування телефонних розмов.

Spiegel стверджує, що слідство має в своєму розпорядженні показання зв’язного, який забезпечував передачу секретних даних від “Карстена Л.” співробітникам ФСБ у Москві.

“Артур Е.”, як зв’язного називає видання, є громадянином ФРН з 1999 року, а до того був громадянином Росії. Після служби в бундесвері він зайнявся бізнесом, пов’язаним із торгівлею коштовним камінням. Згідно з його свідченнями, “Карстен Л.” попросив його відвезти документи до Москви, нібито не пояснюючи, навіщо це потрібно, і він лише через деякий час почав підозрювати, що його залучили до шпигунської діяльності.

При цьому, як з’ясували журналісти Spiegel спільно з розслідувачами Bellingcat, інформація про поїздки “Артура Е.” до Росії у жовтні та листопаді 2022 року, коли він передавав документи, є в базах авіаперельотів, але відсутній у базі, в якій фіксуються перетини кордону РФ. Можливо, це є свідченнями спроб ФСБ приховати його поїздки до Росії, вважає видання.

Розвідка не виключає, що насправді саме “Артур Е.” був ключовою фігурою розвідувальної операції.

Сергій Бережний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post у Міноборони повідомили, що РФ намагається розширити географію наступу на сході — tsn.ua
Next post Міністр оборони Італії: нова допомога Україні включатиме зброю для захисту від ракетних атак – новини на УНН