У Гаазі буде створено центр переслідування “злочину агресії” – президент Єврокомісії – новини України, Політика

Міжнародний центр з розслідування злочину агресії Росії проти України буде створено у Гаазі. Про це заявила президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн на спільному з президентом Володимиром Зеленським брифінгу у Києві.

Читайте нас у Telegram: тільки важливі та перевірені новини

Глава Єврокомісії заявила, що Росія має понести судову відповідальність за скоєні злочини, і що “прокурори України та Євросоюзу вже ведуть спільну роботу” щодо збору доказів.

“Як перший крок я можу повідомити, що в Гаазі буде створено міжнародний центр із кримінального переслідування злочину агресії в Україні”, – сказала фон дер Ляйєн.

За її словами, цей центр координуватиме пошук доказів та взаємодіятиме зі спільною слідчою групою, яка діє за підтримки Євроюсту.

Фон дер Ляйєн також зазначила, що Єврокомісія “готова дуже швидко розпочати роботу з Євроюстом, Україною, іншими партнерами зі спільної слідчої групи, а також із Нідерландами”.

У січні голова Офісу генпрокурора Андрій Костін повідомив LIGA.net, що “продовжується робота з партнерами зі створення Тимчасового офісу прокуратури (Interim Prosecutor’s Office)”, який працюватиме в одній із європейських країн і відповідатиме за розробку стратегії переслідування, розслідування агресії та збирання доказів .

  • 5 жовтня 2022 року Зеленський заявив, що діяльність Міжнародного кримінального суду має бути доповнена спеціальним трибуналом щодо злочину російської агресії проти України.
  • 16 жовтня міністри закордонних справ Естонії, Латвії та Литви виступили із спільною заявою, в якій закликали Євросоюз та його партнерів допомогти Україні у створенні Спеціального трибуналу.

Читайте також: Покарання неминуче. Від Нюрнберга до Руанди: як трибунали судили військових злочинців

Сергій Бережний

Якщо Ви помітили орфографічну помилку, виділіть її мишею та натисніть Ctrl+Enter.

Previous post У ПЦУ обговорять календарну реформу 24 травня – новини на УНН
Next post Північна Корея попередила про “найжорсткішу реакцію” на навчання союзників – новини на УНН