Кадиров показав відео зі спортзалу після чуток про свою смертельну хворобу

“Насичений день завершився тренуваннями та позитивом. Фізичні навантаження не лише покращують тіло, а й настрій. Вечірні заняття – чудовий спосіб розслабитися та зарядитися енергією”, – сказано у підписі до відео.

Кадиров у кадрі розминається, кілька разів піднімає штангу, лежачи на підлозі і робить вправи на тренажерах. Разом із ним тренуються ще кілька соратників. З одним із них Кадиров поборовся, уклавши візаві на підлогу.

На кожному з тренажерів розділ Чечні показують кілька секунд. Відео супроводжується піснею, яка закінчується словами: “Дай бог, рідний, вічність ти живи”. Де і коли воно зняте, достеменно невідомо.




За даними розслідування “Нової газети Європа”, опублікованого 22 квітня, у січні 2019 року голові Чечні поставили діагноз “некроз підшлункової залози”, шансів на одужання у Кадирова немає, стверджує видання.

У 2022 році його здоров'я стало стрімко погіршуватися, а у вересні 2023-го Кадирова лікували в Москві і змушені були на якийсь час ввести в штучну кому.

Як стверджують журналісти, для зниження уваги до теми здоров'я Кадирова російська влада вирішила запустити піар-кампанію, яка, з одного боку, за допомогою скандалів відволікала б увагу від його хвороби та зовнішнього вигляду, а з іншого – була покликана показати, що голова Чечні активний і з ним усе гаразд.

Після виходу розслідування “НГЕ” піар-активність голови Чечні відразу посилилася. Кадиров практично відразу виклав у Telegram відео тривалістю понад чотири хвилини з наради, присвяченої “найбільш ефективним шляхам протидії нацистській та західній загрозі”, яку, як стверджує глава Чечні, він провів 22 квітня. РосЗМІ зауважили, що це була перша за п'ять днів публікація у соцмережах Кадирова.




Потім з'явилося відео зі спортзалу, а 23 квітня Кадиров опублікував відео, як стверджується, із наради уряду Чечні, яку він особисто провів, а наприкінці вручив нагороди.




“Нова газета. Європа” не пояснює, звідки отримала інформацію про захворювання на Кадирова. Офіційного підтвердження їй немає, чеченська влада публікацію не коментувала, голова Чечні свої діагнози не розголошував ні до, ні після появи розслідування.

Контекст

Кадиров очолює Чечню з 2007 року, його кандидатуру за поданням президента РФ затверджував місцевий парламент. У 2016 році пройшли прямі вибори глави республіки, Кадиров отримав понад 97% голосів. 2021 року, за даними ЦВК РФ, за Кадирова проголосували 99,7% виборців.

Десятки родичів Рамзана Кадирова обіймають високі державні посади у Чечні. У 2018 році “Російська служба BBC” підрахувала, що зі 158 високих чиновників у Чечні 30% були родичами голови Чечні, ще 23% – його односельці та ще 12% – його друзі та їхні родичі. Після цього були нові призначення.

Кадиров є прихильником політики президента РФ Володимира Путіна, зокрема розв'язаної Росією агресивної війни проти України. Глава Чечні неодноразово робив заяви на підтримку вторгнення РФ, оголошував про “взяття” окупантами тих чи інших українських населених пунктів.

У 2020 році Держдепартамент США вніс Кадирова до чорного списку і ввів проти нього та його сім'ї санкції за порушення прав людини, тортури та позасудові вбивства за останні 10 років. 2022 року США ввели проти Кадирова нові санкції за його роль у вторгненні Росії до України. Також він перебуває під санкціями Австралії, Канади, ЄС, Японії, Швейцарії та Великобританії.

26 серпня 2022 року в СБУ повідомили, що Кадирова повідомили про підозру у скоєнні злочинів на території України.

Previous post Зеленський: Виробництво зброї українським ОПК має доповнювати допомогу партнерам | новини України
Next post Пенсія в Україні для осіб, що отримують мінімальну зарплату – скільки потрібно стажу