На чемпіонаті Європи з боксу спортсменка з Литви відмовилася від півфінального бою з росіянкою та на підтримку України не брала участі у нагородженні

“Пишаюся литовською боксеркою Аною Старовойтовою, яка відмовилася битися зі спортсменкою з Росії у півфіналі чемпіонату Європи та на підтримку України не взяла участь у церемонії нагородження. Міжнародні спортивні заходи не повинні бути місцем для спортсменів із країн-агресорів”, – сказано у твіті.




У Федерації боксу Литви зазначили, що ще 2023 року було ухвалено рішення “не битися зі спортсменами країн-агресорів” Росії та Білорусі.

На чемпіонаті Європи у Белграді Старовойтова мала у півфіналі вийти на ринг проти росіянки Нуни Асатрян.

Старовойтова здобула бронзову медаль, але не була присутня на церемонії нагородження, “щоб висловити повну підтримку Україні” у її боротьбі з російською агресією.

LRT повідомляє, що ще до чемпіонату Європи Федерація боксу Литви “дала зрозуміти”, що литовські боксери не виходитимуть на ринг проти представників Росії, хоч і поїдуть на змагання.

Контекст

Після повномасштабного вторгнення країни-агресора Росії в Україну в лютому 2022 року Міжнародний олімпійський комітет (МОК) рекомендував виключити спортсменів РФ та Білорусі зі всіх міжнародних змагань, а також не запрошувати на заходи чиновників із цих країн.

Однак у грудні 2023 року МОК дозволив восьми росіянам та трьом білоруським спортсменам взяти участь у літніх Олімпійських іграх у Парижі у 2024 році. Водночас в Олімпійському комітеті наголосили, що всі затверджені санкції щодо атлетів з РФ та РБ залишаються чинними на час Ігор: вони не зможуть використовувати прапор, гімн, кольори або будь-які інші символи своїх держав, а представники державних спортивних організацій. не будуть запрошені чи акредитовані на змагання у Парижі.

У МЗС України заявили, що МОК своїм рішенням про допуск групи росіян та білорусів до Ігор, “по суті, дав Росії зелене світло на використання Олімпіади як зброї”.

19 березня 2024 року МОК заборонив спортсменам з Росії та Білорусі брати участь у церемонії відкриття Олімпіади в Парижі.

Previous post Кулеба: Відновлення військової підтримки США недостатньо для перемоги над Росією | новини України
Next post Водій таксі Bolt у Києві слухав російську музику і відмовлявся спілкуватись українською мовою