РУСАДА виправдало Валієву у справі про порушення антидопінгових правил

Дисциплінарний антидопінговий комітет Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) виправдав фігуристку Камілу Валієву у справі про порушення антидопінгових правил. Про це повідомляється на сайті Всесвітньої антидопінгової агенції (WADA).

РУСАДА ухвалила, що спортсменка хоч і порушила антидопінгові правила, але вона не несе за це “ніякої вини”.

“Таким чином, комітет не наклав жодних санкцій, за винятком анулювання її результатів на дату взяття проби (25 грудня 2021 року)”, – йдеться у заяві прес-служби WADA. Цього дня Валієва стала чемпіонкою Росії – тепер вона має позбутися цієї медалі.

У WADA заявили, що запросили у РУСАДА копію повного вмотивованого рішення, яке агентство розгляне разом із матеріалами справи, щоб визначити, чи відповідає рішення положенням Всесвітнього антидопінгового кодексу.

“Однак, виходячи з елементів справи, з якими WADA вже знайоме, агентство стурбоване висновком про “відсутність провини чи недбалості” і без вагань скористається своїм правом на апеляцію до Спортивного арбітражного суду, залежно від ситуації”, – йдеться у заяві у WADA.

  • Валієву підозрюють у вживанні забороненого у спорті препарату триметазидину. Речовину виявили у її пробі від 25 грудня 2021 року, але про це стало відомо лише у лютому 2022-го, під час Олімпійських ігор у Пекіні, за кілька днів до змагань фігуристок. Валієву все ж таки допустили до змагань, на яких вона посіла четверте місце. Фігуристка пояснила влучення триметазидину до свого організму тим, що він входив до складу ліків, які приймав її дідусь, і в результаті сталося так зване побутове забруднення.
  • У листопаді 2022 року WADA вимагало визнати Валієву винною у порушенні антидопінгових правил та дискваліфікувати її на чотири роки з анулюванням результатів з моменту здачі позитивної допінг-проби. Тоді у WADA заявили, що агентство передало справу Валієвої до Спортивного арбітражного суду через те, що РУСАДА не досягла жодного прогресу у справі фігуристки.
Previous post Компанія Amazon скоротить понад 18 тисяч співробітників
Next post До 2100 через потепління можуть зникнути до 83% льодовиків Землі