Федерація шахів Росії йде з Європи до Азії

Рада Міжнародної шахової федерації (ФІДЕ) схвалила перехід Федерації шахів Росії до Азіатської федерації шахів з Європейського шахового союзу. Як йдеться у прес-релізі ФІДЕ, остаточне рішення про членство Росії має бути ухвалене 28 лютого на засіданні асамблеї Азіатської федерації шахів.

У рішенні також йдеться про те, що російським шахістам, які захочуть представляти якусь із країн Європейського шахового союзу, буде надана підтримка.

У разі, якщо перехід буде схвалено, Федерація шахів Росії стане першою російською спортивною структурою, яка після початку війни в Україні змінить своє членство у європейській федерації на азійську реєстрацію. Наглядова рада ФШР ухвалила рішення про це ще у квітні минулого року, до сьогодні заявку розглядала ФІДЕ. При цьому російські шахові чиновники наголошують, що в азіатській федерації перебувають низка найсильніших у шаховому відношенні країн, такі як Китай, Індія, Узбекистан.

Після початку війни в Україні російські та білоруські спортсмени не були позбавлені права виступати у змаганнях під егідою ФІДЕ – як сталося у багатьох інших видах спорту. Вони, проте, виступають не під національними прапорами та в індивідуальній якості.

  • Про перехід з європейської федерації УЄФА в азіатську замислився минулого року і Російський футбольний союз, проте рішення поки що не ухвалено. Такий перехід дозволив би російській збірній виступати у турнірах на континентальному рівні, проте навряд чи на світовому, оскільки після початку війни міжнародна федерація ФІФА усунула російську та білоруську збірні від змагань під своєю егідою.
Previous post Члени Шевченківського комітету заявили про складання повноважень – новини на УНН
Next post “Зернова ініціатива”: через політику Росії зменшилася кількість заходів суден у порти Великої Одеси – новини на УНН