“Зернова ініціатива”: через політику Росії зменшилася кількість заходів суден у порти Великої Одеси – новини на УНН

КИЇВ. 15 березня. УНН. Скоротилася кількість заходів суден у порти Великої Одеси під завантаження агропродукцією у рамках «зернової угоди» через системну деструктивну політику Росії. Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України. УНН.

Цитата

«У лютому на вхід до портів Великої Одеси під завантаження українською агропродукцією Спільним координаційним центром (СКЦ) у Стамбулі було проінспектовано лише 71 судно. Це на 17 суден менше, ніж у січні. Така негативна динаміка є наслідком системної деструктивної політики Росії, яка спрямована на гальмування інспекції суден у територіальних водах Туреччини», – йдеться у повідомленні.

Подробиці

Зокрема, всі сторони СКЦ, у тому числі Росії, погоджують проведення від 9 до 12 інспекцій на добу. Однак російські інспектори без пояснення причин виконують не більше 6. Після цього російські інспектори припиняють роботи, унеможливлюючи роботу інспекторів Туреччини, ООН та України.

Крім цього, стала системною зупинка інспектування після 15:30, хоча офіційний робочий день інспекторів продовжується протягом світлового дня.

«Також російська сторона, попри процедури СКЦ, вимагає перевірки суднових документів, які не мають жодного відношення до предмета самої перевірки. Таким чином Росія затягує тривалість інспекції судна», – наголошується в повідомленні.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Кубраков подякував Туреччині за відданість позиції про продовження зернової угоди на 120 днів

Таким чином, у лютому проведено лише 149 інспекцій (у січні – 173) за запланованих 296. Тенденція зберігається і в березні, коли йдуть переговори щодо пролонгації дії «Зернової ініціативи».

Крім цього, результатом таких дій є стабільна черга суден (від 120 до 140 суден), а українські порти стикаються із проблемою дефіциту нового флоту під завантаження. Сьогодні 86 суден, що йдуть під завантаження, очікують на інспекцію в територіальних водах Туреччини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Туреччина заявила про продовження переговорів щодо зернової угоди

У міністерствах нагадали, що з 1 серпня 2022 року з портів Великої Одеси 814 суден експортували 24,4 мільйона тонн українського продовольства до країн Азії, Європи та Африки. У зв’язку з дефіцитом нового флоту та чергою в територіальних водах Туреччини експорт агропродукції «зерновим коридором» не перевищує 3,4 мільйона тонн на місяць, це за здатності давати світу 6 мільйонів тонн продукції українських аграріїв.

Previous post Федерація шахів Росії йде з Європи до Азії
Next post Пригожин обрав «наступну мішень» для критики у російській владі