ПТСР під час війни: психологиня назвала основні ознаки

У вівторок, 25 липня, в ефірі телемарафону “Єдині новини” на телеканалі “Інтер” психологиня, голова ГО “Вільний вибір” Тетяна Руденко розповіла про те, що є маркером ПТСР.

Коли ми говоримо ветеран – це не дорівнює ПТСР, я дуже наголошую, бо це стигматизує.

При цьому, за її словами, маркером щодо психічного здоровʼя є:

  • можливість справлятись з буденними справами,
  • можливість активно вести життя, бути учасником в житті громади,
  • відчуття, що ви з чимось можете справитись і так далі.

Відповідно, якщо ви відчуваєте, що ви не справляєтесь, почуваєтесь пригніченим, що є речі, які вам заважають у вигляді різних симптомів: тривоги, депресивної симптоматики, т.д. – це є маркером для того, щоб звертатися за консультацією.

Вона зазначила, що перший місяць після повернення відчувати дискоформорт – це нормально, але якщо це триває більше ніж 2-3 місяці – треба звертатись до фахівців.

Також вона розповіла про процес переживання втрати близької людини на війні та те, якими фразами не можна підтримувати людей.

Я часто бачу як люди або використовують терміни “ну ти ще раз вийдеш заміж” для жінки,  що втратила чоловіка, “у тебе ще все життя попереду” – це є просто табу на такі речі. Дуже прошу людей не використовувати такі формулювання. Ви таким чином ще гірше робити, робити боляче людям.

“В цей момент люди дійсно не бачать нічого такого, це нормально, проживати втрату – це нормально. Втрата – не хвороба, горе не є чимось таким, що варто закрити і сховати. Суспільство має підтримати, прожити разом, розділити цю втрату. Нам треба вчитись проживати горе у здоровий спосіб”, – додала вона.

Також вона зазначила, чи слово “тримайся” при втраті сприймається болісно.

Це може викликати у людей реакцію, тому що не зрозуміло, за що триматись, за кого, що таке “тримайся”. Зрозуміло, що людям, які намагаються підтримати, дуже важко знайти слова. Але краще говорити, що “ми поряд”, “ми з тобою”, “чим ми можемо бути корисними”. Не забувати дзвонити та приходити до людини, але в міру близькості.

Previous post “Замовляв одразу багато різних дівчат”. У Пітері Пригожин тримав “гарем” і вважав за краще “купувати цноту”, щоб заряджатися енергією – The Insider
Next post ЗСУ звільнили від росіян Андріївку під Бахмутом, але це випалена земля – ​​Донецька ОВА – новини України, Політика