Незламний Ірпінь: як відбудовують місто

Незламний Ірпінь. Сьогодні друга річниця деокупації міста, яке стало форпостом захисту Києва. Тоді росіяни зруйнували та пошкодили близько сімдесяти відсотків будинків та соціальної інфраструктури. На сьогодні вже відновили пів тисячі багатоквартирних будинків. На це пішло близько пів мільярда гривень. І робота триває. Про те, як відбувається процес саме зараз та які програми з відбудови діють в Ірпені – розкаже Роман Барашев.

Ці кадри ми знімали 2 роки тому. Невдовзі після визволення Ірпеня. Такий вигляд мав ліцей № 3 після влучання в нього ворожих снарядів. Через “прильоти” була знищена покрівля, вигоріли приміщення на трьох поверхах, фасади й стіни. Ремонт навчального закладу тривав майже півтора року. Фонд UNICEF та меценати виділили на нього 5 мільйонів євро. Так ліцей виглядає зараз.

А цей красень – дитсадок “Рута”, відновлений за кошти уряду Литви.

Ольга Бабкова-Демченко, керівник дитячого садка “Рута”:

У березні 22 року російський снаряд влучив в будівлю, внаслідок чого сталася пожежа. На цих світлинах ми бачимо наслідки російського вторгнення.

Росіяни зруйнували будівлю дитячого закладу майже вщент, – розповідають вихователі дитсадка. Усі діти на той час були вже евакуйовані, заклади освіти не працювали.

Надія Дубицька, вихователька дитячого садка “Рута”:

От в це вікно воно залетіло і отак прямо вилетіло, тут повністю все чорне було. Це зараз музична зала, а раніше це була спальня.

Чи не найважливішою спорудою у дитсадку сьогодні є укриття, яке зможе захистити дітей від імовірних терористичних обстрілів окупантів.

Ольга Бабкова-Демченко, керівник дитячого садка “Рута”:

Якщо тривога, ми спускаємося з дітками сюди. Тут спальні місця для діток.

Ворог розтрощив чи понівечив будинки кількох працівників дитсадка. Родина Надії відремонтувала помешкання своїм коштом.

Надія Дубицька, вихователька дитячого садка “Рута”:

Батареї самі поміняли, вікна, дах, дошки купували. Ми так поговорили вдома, що є люди, у яких взагалі будинків немає. Ми раді були, що нам було куди повертатися. Тому робили своїми зусиллями.

Від оселі Тетяни взагалі залишилися самі руїни.

Тетяна Швальова, вихователька дитячого садка “Рута”:

Нашу квартиру зруйновано. Вона повністю вигоріла. Наразі будинок знесено.

Зараз Тетяна з чоловіком та 4-річною донькою живе в модульному містечку і дякує полякам, які звели тимчасовий притулок. Тепер сподівається на допомогу азербайджанців.

Тетяна Швальова, вихователька садка “Рута”:

Взяла азербайджанська компанія на відбудову наш будинок. Чекаємо, що з дня на день буде якийсь план відбудови. Сертифікат можна отримати – раніше це було 545 тисяч, зараз 800, але за цю суму саме в Ірпені дуже тяжко купити щось.

Андрій Літвинов, радник міського голови Ірпеня:

14 тисяч мешканців ще без житла. Вони здебільшого в Ірпені знаходяться, орендують квартири, живуть у родичів. Найгірша ситуація в будинках, які повністю знищені, бо там величезні суми фінансування, щоби людина могла купити собі нове житло. Не так багато коштів у держави, щоб зразу всім цю компенсацію зробити, але близько 40% вже отримали компенсацію або гроші на ремонти.

Але відновлення житлового фонду триває, наприклад, ці дві багатоповерхівки відбудовують коштом президентської програми.

Ангеліна Курій, жителька Ірпеня, голова правління будинків:

“UNITED 24” – це президентська програма, яка направлена на те, що по всьому світу збирають кошти на цю програму. З Ірпеня 7 будинків відновлюється за цією програмою. Вже завершальний етап, хлопці закінчують, благоустрій проводять.

А ось на ремонт сусіднього будинку кілька мільйонів пожертвував відомий боксер Олександр Усик, – розповідає Ангеліна. Коли дізнався, що поблизу цієї багатоповерхівки, де був спортзал, росіяни розстріляли дитячого тренера з боксу Олексія Джунківського.

Ангеліна Курій, жителька Ірпеня, голова правління будинків:

Оце одна із квартир, яка повністю згоріла. Де-не-де і стін повністю не було. А на сьогодні в нас уже все є.

Андрій Літвинов, радник міського голови Ірпеня:

У нас єдиний підхід до всіх будинків, які були запроєктовані під капітальний ремонт після влучань снарядів, уламків. Ми міняємо всі комунікації внутрішньобудинкові. Далі йде утеплення.

Також ірпінці отримують кошти за державною програмою “єВідновлення”. І невдовзі стартує новий етап програми.

Олена Шуляк, народна депутатка, голова Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування:

В Ірпені дуже багато зруйнованих саме приватних будиночків, і багато власників не хочуть отримувати житловий сертифікат, вони очікують наступного етапу програми, коли можна буде отримати цільові гроші та відбудуватися безпосередньо на земельній ділянці. Ми очікуємо, що буде технічна можливість десь з травня отримувати ці гроші та відновлювати свої будиночки на земельних ділянках.

Мешканці потроху повертаються в Ірпінь. З надією, що темпи відбудови міста-героя зростатимуть.

Віра, жителька Ірпеня:

Вдячна всім, хто допомагає у відновленні нашого прекрасного Ірпеня, тому що це місто майбутнього. Я бажаю всім, щоб всі повернулися у свої домівки й жили в мирі, спокої, злагоді та любові.

Previous post Крокус Сіті Хол теракт – Лукашенко намагається захистити політичні інтереси Білорусі
Next post рф вдарила по Харкову новим видом зброї