рф вдарила по Харкову новим видом зброї

Одна людина загинула і ще 19 поранено внаслідок атаки на Харків. Напередодні окупанти вдарили по житловому мікрорайону практично в центрі міста новим видом боєприпасу. Авіабомбу скинули з тактичної авіації з території білгородської області. Світлана Шекера про наслідки далі.

Два потужні вибухи пролунали напередодні приблизно о 16-й. Місце влучання – у житловому кварталі. Один з боєприпасів поцілив біля житлових 5-поверхівок.

Марія Мясоєдова, мешканка пошкодженого будинку:

Відразу вибух, гуркіт і ось цей ось тріск. І все. Діти закричали. Я з дітьми вдома. Ми злякалися, я взагалі не знаю, що тут. В нас газову трубу вирвало. І на балконі вікна.

Чоловік, який саме їхав на велосипеді біля під’їздів, загинув на місці. Йому було 59. Багато постраждалих. У Владислава рана на голові.

Владислав, постраждалий:

Січка в голові, чи то від скла, чи то від рами, незрозуміло. Ну, кажуть зашивати треба, тут ось розберуся, потім, якщо що, поїду зашивати. Я вийшов подивитися, що з машиною.

Хлопець каже, із дівчиною саме були вдома, і все сталося миттєво.

Владислав, постраждалий:

Тиша, а потім просто шипіння, потемніння, пилюка в очах, печіння в голові, по голові прилетіло, і все, підриваємося, світло. Ну трохи пил осів, світло побачили, почали вибігати в коридор. Вікна повилітали, все повилітали, двері побило, тварин шкода, незрозуміло, чи то прибило, чи втекли. Я вийшов, одразу труп лежав.

Поранень зазнали 19 людей. З них четверо – діти. Найменшому постраждалому лише 3 місяці. Експерти дістають залишки снаряда з вирви біля будинку. Цього разу по Харкову вдарили новим видом зброї.

Олег Синєгубов, голова Харківської обласної військової адміністрації:

Влучання відповідно попередньо керованого боєприпасу. Це новий тип, який раніше по території міста Харкова не застосовувався. Це не КАБ. Попередньо, дистанція роботи близько 90 км цього боєприпасу, він менший за КАБ, однак руйнівна сила досить серйозна, досить фактично потужна. Я думаю, що це було просто якесь випробування на цивільному населенні міста Харкова, ось таке цинічне.

Пізніше експерти з’ясують – це був боєприпас УМПБ Д-30. Плануюча авіабомба, яку скинули з літака тактичної авіації.

Олександр Фільчаков, прокурор Харківської області:

російські військові, за попередніми даними, з території білгородської області із застосуванням винищувача здійснили пуск уніфікованих міжвидових плануючих боєприпасів калібру 30 см по місту Харкову.

Внаслідок двох ударів пошкоджено 18 житлових будинків та дитячий садок. Вибито 800 вікон. Людям із пошкоджених будинків запропонували переїхати до гуртожитків. Відновлення триває.

Previous post Незламний Ірпінь: як відбудовують місто
Next post В Україну прибула делегація групи Європарламенту Renew Europe – новини LB.ua