Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу – УІНП

Арка дружби народів (перейменована на Арку свободи українського народу) у Києві належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу.

Про це заявили в експертній комісії Українського інституту національної пам’яті, передає “Інтерфакс-Україна”.

“Розміщена в Хрещатому парку міста Києва Арка дружби народів, що присвячена подіям, пов’язаним зі здійсненням російської імперської політики та її глорифікацією (встановлена 1982 р. з нагоди 60-річчя утворення СРСР і 65-річчя Жовтневого перевороту 1917 року), належить до символіки російської імперської політики й підлягає повному демонтажу”, – ідеться у висновках.

Зазначається, що, незважаючи на перейменування, монумент “репрезентує радянські ідеологеми й конотації, тому становить загрозу національній безпеці України”.

Арку дружби народів була відкрили 1982 року в Хрещатому парку на честь “возз’єднання” України з Росією. Будівництво тривало близько чотирьох років і було приурочене до ювілею утворення СРСР. Відкрили монумент напередодні річниці Жовтневої революції. Арка народів складається з трьох елементів: арки у вигляді величезної веселки, бронзової скульптури двох трудящих (українця і росіянина, які тримають вгорі стрічку з орденом “Дружби народів”) і гранітної скульптури зі сценою Переяславської ради. За монументом розташований оглядовий майданчик, з якого відкривається вид на Дніпро та його лівий берег.

Previous post Зробіть це перед посадкою малини, щоб чагарник вас радував щонайменше 10 років.
Next post ???? СБУ затримала агентку фсб, яка наводила російські авіабомби на Сумщину Контрро…