Зробіть це перед посадкою малини, щоб чагарник вас радував щонайменше 10 років.

Найкращі попередники для малини – горох, морква, буряк. Якщо ґрунт важкий, бідний і мало придатний для посадки малини, то його готують за 2-3 роки, вносячи під весняне перекопування до 10 кг органічних добрив, 40 г калійних, 60 г фосфорних на 1 м2 щорічно. Очищають землю від бур'янів, особливо від багаторічного коріння.

Перед закладкою насадження малини вносять на 1 м 2 вказані дози добрив. Глибоко перекопую землю. Якщо добрив мало, їх вносять локально в посадкові ями (при кущовому вирощуванні) чи траншеї (при посадці смугою). Для траншей беруть вищезгадану дозу.

При посадці малини кладуть 4-5 кг органіки (перегній, компост), 30 г суперфосфату, 20 г калійної солі на яму розміром 40 на 40 см. Добрива перемішують із ґрунтом. Якщо земля суха, піщана, то на дно ями чи траншеї насипають шар глини. Для утримання вологи достатньо 3-5 см.

Є ремонтантні сорти малини, які навесні плодоносять на торішніх стеблах, а восени вже дають ягоди на верхівках молодих стебел першого року життя.

Враховуючи, що малина зростатиме на одному місці понад 10 років, ґрунт треба ретельно підготувати. Малина погано переносить важкі глинисті, заболочені, сухі піщані, вапняні ґрунти. Для кращого освітлення ряди при посадці направляють із півночі на південь. Місце має бути сонячним, захищеним від вітру. Малина може витримати легке затінення. Але не варто розміщувати її безпосередньо під деревами. Низини, в яких застоюється холодне повітря, теж не підходять для посадок.

Previous post В Одесі опалювальний сезон завершать пізніше за інші міста: яка причина
Next post Арка дружби народів у Києві підлягає повному демонтажу – УІНП