У Дніпрі завершили опалювальний сезон

Заглушки перекриті, котли зупинені. В багатьох українських містах завершується опалювальний сезон. Серед таких і Дніпро. Тепловики звітують, зиму пройшли без підвищення тарифів, без зривів, але із великими боргами населення. Втім, кажуть, відпочивати ніколи, вже стартувала підготовка до наступного сезону. Про все детальніше у матеріалі кореспондентки з Дніпра Олени Мендалюк.

Ви знаєте, на сьогодні можна сказати, що опалювальний сезон пройшов на відмінно.

Анатолій Лавриненко – начальник теплової дільниці. Цієї зими його котельня забезпечувала опаленням більше як 150 будинків та з десяток соціальних об’єктів.

Серце району забезпечує теплом населення, комбінати, садочки, школи.

Анатолій працює у машинному відділенні однієї з найстаріших котелень Дніпра. Її перший запуск був ще у 60 роках минулого століття. Відтоді, розповідає чоловік, тут змінилося практично все. До прикладу, котли були парові, нині – водогрійні.

Анатолій Лавриненко – начальник теплової дільниці:

За ті роки наскільки відпрацював, скільки працюю, то змінилося дуже багато. Помінялася мережева група, мережеві насоси, новими модернізаціями з новими обладнаннями, замінено котли, велика кількість трубопроводів замінена.

Нині з трьох котлів працює лише один і то на мінімальних потужностях. Черговий опалювальний сезон позаду, але котельня продовжує постачати тепло на один об’єкт.

Тетяна Боровська, операторка котельні:

Коли ми закінчували опалювальний період, в нас робило два котли. Часовий розхід газу в нас був десь тисячу кубів за годину, а на даний період ми перейшли тільки на лікарню. І зараз у нас розхід десь 250 кубів за годину.

Від початку повномасштабного вторгнення опалювальні сезони особливо напружені, розповідає пан Анатолій. Торік були тривалі блекаути через обстріли, цього року – тривалі морози. Але ці виклики подолали. Цієї зими з десяток разів котельня переходила на роботу генератора.

Загалом у Дніпрі понад 350 котелень, і навіть після завершення опалювального сезону робота тут триватиме, одразу стартує підготовка до наступної зими.

Андрій Клименко – директор КП “Теплоенерго”:

Десь тепломережі треба замінити, десь насоси потрібно замінити, ремонт котлів, капітальна заміна котлів, ми робимо ізоляцію, треба ревізію зробити насосного обладнання, засувок.

Зиму пройшли без зривів, але з величезними боргами споживачів за тепло, констатують у комунальному підприємстві. На сьогодні ця сума сягає півтора мільярда гривень.

Андрій Клименко – директор КП “Теплоенерго”:

Це дуже не маленька сума, при всьому тому, що люди, населення отримують послугу в повному обсязі, не зважаючи на те, що нам треба зробити передоплату НАК “Нафтогаз”, транспортування, ДТЕК, електромережі, людям зарплату треба платити. Ми з цим справляємось завдяки міській владі.

Аби не накопичувати борги та пройти наступний опалювальний сезон без зривів – комунальники все ж радять населенню у міжсезоння укласти договір про реструктуризацію заборгованості. Цим вже скористалося понад 100 споживачів. Укладено договори на понад 3 мільйони гривень.

Previous post На виставці “Голосу” музею “Голосу Мирних” Фонду Ріната Ахметова відбудеться інтерв'ю з головою музею Голодомору Гасіджак
Next post ???? Надавав окупантам інформацію про учасників АТО та польоти БпЛА – жителя Черніг…