У Черкасах досі не виплатили компенсацію постраждалим підприємцям

Фінансова допомога, але не для всіх. Відбудують втрачений бізнес, але теж не всім. У Черкасах, потерпілі внаслідок російської ракетної атаки підприємці, вже восьмий місяць чекають обіцяної мерією фінансової підтримки. У міськраді затримку пояснюють необхідними бюрократичними процедурами, але обіцяють, що в найближчі тижні гроші виплатять. Щоправда, небагато, та й не всім. Про все в деталях – Станіслав Кухарчук.

Так палав черкаський центральний ринок вранці 21 вересня минулого року. Тоді уламки російської ракети впали на готель, на кіоски та магазини. Вигоріло майже 700 квадратних метрів торговельних площ разом із частиною готелю і лише дивом ніхто не загинув.

Через вісім місяців після руйнівної атаки пані Наталя продовжує торгувати сантехнікою на центральному ринку. Щоправда, замість магазину в неї намет із саморобними столами. Бізнес жінці довелось відроджувати буквально з нуля – магазин згорів разом із крамом на понад пів мільйона гривень.

Олена – підприємиця:

У нас в оренді був наш магазин і там був товар, ми якраз отримали новий товар, витяжки, мойки погоріли, в борги залізли, але виплатили гроші.

У схожій ситуації опинились десятки черкаських підприємців, які торгували на ринку, мали офіси та кав’ярні в зруйнованому готелі чи поряд з ним. Одразу після влучання ракети представники міської влади пообіцяли їм фінансову підтримку, адже втрати малого бізнесу сягнули десятків мільйонів гривень. У Наталі вигорів орендований кіоск з обладнанням майже на 800 тисяч. Вона одразу подала заяву на допомогу з міського бюджету, але їй відмовили.

Наталя – підприємиця:

Кажуть, що не було комісії, яка б зафіксувала ваші втрати. Ми були підприємцями, сплачували податки, ми сплачували оренду – в нас є договір оренди. Але все одно не вважають нас, як потерпілих, і це дуже обідно, бо наш весь куток все втратив.

Майже всі постраждалі підприємці орендували торговельні точки на ринку, з власного майна в них був лише товар та торговельне обладнання. Головним критерієм для отримання фінансової допомоги з міського бюджету – була наявність черкаської реєстрації ФОП і право власності на знищене та пошкоджене приміщення.

Керівниця департаменту економіки черкаської міськради показує стос документів, які надали власники пошкоджених приміщень. Таких на фінансову допомогу від міста затвердили 42 підприємці. Переважно це ті, у кого орендували торговельні приміщення. Для них у бюджеті вже заклали 5 мільйонів гривень підтримки.

Ірина Удод – директор департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради:

Ті суб’єкти підприємництва, об’єкт яких пошкоджено, об’єкт власності – отримають 50 тисяч гривень, ті суб’єкти, які підтверджують знищення повністю майна – отримають 100 тисяч.

Тим, у кого був знищений товар, сподіватись на допомогу міста годі. Таким підприємцям у мерії радять звертатись по державну допомогу через “єВідновлення”.

Previous post Вчені відкрили найважчу чорну дірку в галактиці, яка раніше була зіркою – фото | новини України
Next post ???? #ГУРінформує ‼️ «Ухилянт» ― москва проводить чергову інформаційну операцію пр…