Вчені відкрили найважчу чорну дірку в галактиці, яка раніше була зіркою – фото | новини України

Gaia BH3 знаходиться в 2000 світлових роках від Землі.

Ярослав Жахалов

Ярослав Жахалов

редактор новин та оглядів LIGA.Tech

Вчені відкрили найважчу чорну дірку в Чумацькому шляху.  Вона раніше була зіркою – фото
Фото: ESO

Астрономи відкрили найважчу на даний момент чорну дірку в Чумацькому Шляху. Про це йдеться у дослідженні журналу Astronomy and Astrophysics.

Ця чорна діра, позначена як Gaia BH3, має масу, яка в 33 рази перевищує масу Сонця і знаходиться в сузір'ї Аквіла, в 2000 світлових роках від Землі. Її виявив астроном Паскуале Пануццо з командою вчених під час аналізу даних від місії Gaia Європейського космічного агентства. Дослідження показало, що Gaia BH3 виникла з бідної металами зірки, що утворила велику чорну дірку після смерті.

Зоряні чорні дірки, як Gaia BH3, є залишками масивних зірок, що зруйнувалися під дією власної гравітації. На відміну від надмасивних чорних дірок, як Стрілець A*, що знаходяться в центрі галактик, зіркові чорні дірки виникають в результаті колапсу великих зірок під кінець їхнього життя. Вчені не виключають існування ще більших зіркових чорних дірок у нашій галактиці, проте їхнє виявлення є складним завданням.

Це відкриття має важливі наслідки для нашого розуміння зіркової еволюції та гравітаційної динаміки галактик. Дані, використані в дослідженні, були призначені для подальшого релізу даних Gaia, однак вони були опубліковані раніше через важливість відкриття.

Фото: ESO
Фото: ESO

Читайте також

Previous post У Копенгагені горить фондова біржа Берсен – фото та відео пожежі
Next post У Черкасах досі не виплатили компенсацію постраждалим підприємцям